Schermresolutie niet boven 1027 x 768

Allerhande Hardware vragen
parelmoer
Nieuweling
Nieuweling
Berichten: 7
Lid geworden op: Vr 19 Mei 2017, 20:48

Schermresolutie niet boven 1027 x 768

Berichtdoor parelmoer » Za 20 Mei 2017, 17:27

Mijn huidige PC is uit 2013 en als ik een nieuwe ga kopen wil ik deze (nu Windows) gaan gebruiken om Linux Mint te draaien. Het gaat om een Intel Core i3-3220 met Intel HD Graphics. Ik heb de laatste versie van Linux Mint geïnstalleerd (MATE) om alvast eens te kijken hoe eea werkt. Mijn schermresolutie komt niet boven de 1024 x 768 ongeacht wat ik probeer. Ik ben naar driver manager toegegaan en heb geprobeerd om het via daar te doen, ik heb het via de terminal geprobeerd na het zien van filmpjes op youtube (https://www.youtube.com/watch?v=p0LLFa1yCmk&t=171s) en ook via website waar ze je aanraden om de setting handmatig om te zetten. Nu heb ik dik een uur zitten zoeken en zitten proberen en zelfs als ik $ xrandr --newmode "1024x1920_60.00" gebruik dan krijg ik de melding dat dat formaat niet wordt ondersteund. Ik ga dan naar de display settings en het hoogste wat ik kan kiezen is 1024 x 768 terwijl mijn beeldscherm 1024 x 1920 is.

Ik kan op de website van Intel geen linux drivers vinden voor de betreffende HD Graphics. Ben ik nu gedoemd om nooit verder te komen dan 1024 x 768 of weet iemand een manier om dit op te lossen?
Wilfried1954
Algemene moderator
Algemene moderator
Berichten: 825
Lid geworden op: Ma 08 Dec 2014, 11:26
Contact:

Re: Schermresolutie niet boven 1027 x 768

Berichtdoor Wilfried1954 » Za 20 Mei 2017, 19:03

Vermoedelijk is de kabel tussen beeldscherm en pc niet in orde. Kijk eens of er geen pinnetje ontbreekt? Vermoedelijk is er geen communicatie tussen scherm en computer.
Linux Mint 17.1 en 18.1 Mate 64 bit
Gebruikersavatar
Joan
LMNLVip
LMNLVip
Berichten: 1639
Lid geworden op: Do 16 Feb 2012, 00:49
Contact:

Re: Schermresolutie niet boven 1027 x 768

Berichtdoor Joan » Za 20 Mei 2017, 19:11

Staan de instellingen van de monitor zelf wel goed?
Is het niet zo dat je eerst de breedte en daarna de hoogte moet aangeven?
Mint 18.2 Cinnamon 64bit , werk. Mint 17.3 Cinnamon 64bit , archief.
LMDE op laptop en RasberyPy met Debian, soms.
parelmoer
Nieuweling
Nieuweling
Berichten: 7
Lid geworden op: Vr 19 Mei 2017, 20:48

Re: Schermresolutie niet boven 1027 x 768

Berichtdoor parelmoer » Za 20 Mei 2017, 19:42

Wilfried1954 schreef:Vermoedelijk is de kabel tussen beeldscherm en pc niet in orde. Kijk eens of er geen pinnetje ontbreekt? Vermoedelijk is er geen communicatie tussen scherm en computer.



Dank ik ga eens kijken, maar dat programma van die makers uit Redmond schaalt na een driver update wel gewoon over. Beeld bij schone installatie van windows komt ook niet boven die resolutie, maar als je dan updates draait dan haalt ie een Intel HD Graphics driver binnen en dan is alles goed na een opstart. Zelfde probleem zou zich daar dan ook voor moeten doen?
parelmoer
Nieuweling
Nieuweling
Berichten: 7
Lid geworden op: Vr 19 Mei 2017, 20:48

Re: Schermresolutie niet boven 1027 x 768

Berichtdoor parelmoer » Za 20 Mei 2017, 19:49

Joan schreef:Staan de instellingen van de monitor zelf wel goed?
Is het niet zo dat je eerst de breedte en daarna de hoogte moet aangeven?


ik heb best lang verschillende opties geprobeerd. Precies zoals het op website en in een video wordt aangegeven.
Gebruikersavatar
Joan
LMNLVip
LMNLVip
Berichten: 1639
Lid geworden op: Do 16 Feb 2012, 00:49
Contact:

Re: Schermresolutie niet boven 1027 x 768

Berichtdoor Joan » Za 20 Mei 2017, 20:16

Mijn monitor met 1920 1024 werkt in Cinnamon op alle aangegeven resoluties. Vergelijk eens Mate en Cinnamon met een live versie.
Mint 18.2 Cinnamon 64bit , werk. Mint 17.3 Cinnamon 64bit , archief.
LMDE op laptop en RasberyPy met Debian, soms.
parelmoer
Nieuweling
Nieuweling
Berichten: 7
Lid geworden op: Vr 19 Mei 2017, 20:48

Re: Schermresolutie niet boven 1027 x 768

Berichtdoor parelmoer » Za 20 Mei 2017, 21:32

Joan schreef:Mijn monitor met 1920 1024 werkt in Cinnamon op alle aangegeven resoluties. Vergelijk eens Mate en Cinnamon met een live versie.



Ik heb Fedora al geprobeerd ook, de live versie. Exact hetzelfde probleem. Het lijkt te komen doordat mijn pc geen HDMI out heeft voor het beeldscherm. Ik heb een wat nieuwer beeldscherm maar ik moet vga verbinding gebruiken om beeld te hebben. Ik kwam deze video (https://www.youtube.com/watch?v=FRV3Vz4lbWk&t=4s) vanmiddag tegen met uitleg over hoe je dan kunt forceren dat er toch naar een andere resolutie gegaan wordt, maar dan moet je dus alles installeren en rebooten, kan ik helaas niet even testen met een lice cd
Gebruikersavatar
Joan
LMNLVip
LMNLVip
Berichten: 1639
Lid geworden op: Do 16 Feb 2012, 00:49
Contact:

Re: Schermresolutie niet boven 1027 x 768

Berichtdoor Joan » Za 20 Mei 2017, 22:09

Haaa, daar is het probleem. Er zijn adapters waarmee je hdmi >< vga kunt omzetten en kosten niet veel.
Mint 18.2 Cinnamon 64bit , werk. Mint 17.3 Cinnamon 64bit , archief.
LMDE op laptop en RasberyPy met Debian, soms.
parelmoer
Nieuweling
Nieuweling
Berichten: 7
Lid geworden op: Vr 19 Mei 2017, 20:48

Re: Schermresolutie niet boven 1027 x 768

Berichtdoor parelmoer » Zo 21 Mei 2017, 09:17

Joan schreef:Haaa, daar is het probleem. Er zijn adapters waarmee je hdmi >< vga kunt omzetten en kosten niet veel.


Bedankt voor de tip, die 12,50 voor zo'n kabel is geen probleem, maar waarom zou het dan wat uitmaken? Mijn PC stuurt VGA uit, dus Linux ziet dan nog steeds wat ie eerst zag toch? Namelijk een VGA uitgang waarvan het OS denkt dat 1024x768 de juiste resolutie is en om die reden geen hogere resoluties mogelijk maakt. Als ik dan een convertor gebruik ziet het OS niets anders toch?
Gebruikersavatar
peer
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 90
Lid geworden op: Zo 21 Feb 2016, 13:24

Re: Schermresolutie niet boven 1027 x 768

Berichtdoor peer » Zo 21 Mei 2017, 14:27

de adapter lijkt mij geen oplossing voor het probleem. Het lijkt mij dat er gewoon (nog) geen goede driver voorhanden is.
De video-oplossing kun je niet gebruiken omdat je een livecd gebruikt. Je kan linux op een usbdisk (>8gb) zetten. Hierbij moet je er wel op letten dat je grub op de usb-stick installeert anders gaat het niet goed. Ik weet het niet precies meer maar je kiest tijdens de installatie bij schijfindeling voor manueel, Daar kies je voor de usbstick en volgens mij ook voor de plaats om grub te installeren. (ik heb dit lang geleden voor het laatst gedaan dus ik weet het niet zeker)
desktop-pc: Linux Neon
eee-pc: Debian minimal LXDE
Gebruikersavatar
Joan
LMNLVip
LMNLVip
Berichten: 1639
Lid geworden op: Do 16 Feb 2012, 00:49
Contact:

Re: Schermresolutie niet boven 1027 x 768

Berichtdoor Joan » Zo 21 Mei 2017, 16:48

Wat je dan nog kunt proberen is eens naar de kernel te kijken en eventueel de nieuwste installeren en actief te naken. De nieuwste kernel heeft ook nieuwere drivers voor apparaten.
Mint 18.2 Cinnamon 64bit , werk. Mint 17.3 Cinnamon 64bit , archief.
LMDE op laptop en RasberyPy met Debian, soms.
parelmoer
Nieuweling
Nieuweling
Berichten: 7
Lid geworden op: Vr 19 Mei 2017, 20:48

Re: Schermresolutie niet boven 1027 x 768

Berichtdoor parelmoer » Zo 21 Mei 2017, 20:16

Joan schreef:Wat je dan nog kunt proberen is eens naar de kernel te kijken en eventueel de nieuwste installeren en actief te naken. De nieuwste kernel heeft ook nieuwere drivers voor apparaten.


Dank, heb alle updates gedraaid en ben met de kernel overgegaan naar 4.10 maar geen succes. Heb nu Linux Mint draaien in dualboot met windows. Ben via deze video (https://www.youtube.com/watch?v=FRV3Vz4lbWk&t=9s) weer aan het stoeien geweest met xrandr. Op een bepaald moment had ik mijn scherm op -wat leek- 1920x1080. Alleen aan de zij- en bovenkanten zwarte balken, denk dat ik met mijn beeldscherm zelf toen alles goed had kunnen krijgen, maar ellende is dat dat nat een reboot weer verkeerd staat. Daar zijn wel oplossingen voor, maar dan moet je stevig gaan zitten klooien met executable scripts etc. Denk dat ik beter af ben om een minitower pc te bouwen en daar mint op te draaien. Kennelijk was het voor Intel teveel moeite in 2014 om ook voor hun HD Graphics even een Linux driver mee te leveren. En de eigen linux drivers gaan vaker de mist in wanneer via VGA1 aan het werk als ik dat zo her en der lees. Bedankt voor de hulp in ieder geval, we blijven lekker stoeien :D .
Gebruikersavatar
peer
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 90
Lid geworden op: Zo 21 Feb 2016, 13:24

Re: Schermresolutie niet boven 1027 x 768

Berichtdoor peer » Ma 22 Mei 2017, 07:57

opstartscriptje lijkt me minder werk dan een nieuwe pc bouwen.
ik geloof dat de resoutie: 1920×1080 veel voorkomt
klein scriptje maken met het juiste xrandr commando erin

vb:
#!/bin/bash
# mijn opstartscript

# kopieer script naar /etc/init.d/
# dan: sudo update-rc.d mijnopstartscript.sh defaults

# pas de schermresoultie aan:
xrandr --newmode 1920x1080... (hier moet jouw commando exact staan)

exit 0

het script heet hier: mijnopstartscript
als ik op https://pkg-xorg.alioth.debian.org/howt ... randr.html kijk dan vermoed ik dat je de nieuwe mode eerst kenbaar moet maken aan het systeem met xrandr --addmode 1920x1080...
desktop-pc: Linux Neon
eee-pc: Debian minimal LXDE
parelmoer
Nieuweling
Nieuweling
Berichten: 7
Lid geworden op: Vr 19 Mei 2017, 20:48

Re: Schermresolutie niet boven 1027 x 768

Berichtdoor parelmoer » Ma 22 Mei 2017, 20:58

peer schreef:opstartscriptje lijkt me minder werk dan een nieuwe pc bouwen.
ik geloof dat de resoutie: 1920×1080 veel voorkomt
klein scriptje maken met het juiste xrandr commando erin

vb:
#!/bin/bash
# mijn opstartscript

# kopieer script naar /etc/init.d/
# dan: sudo update-rc.d mijnopstartscript.sh defaults

# pas de schermresoultie aan:
xrandr --newmode 1920x1080... (hier moet jouw commando exact staan)

exit 0

het script heet hier: mijnopstartscript
als ik op https://pkg-xorg.alioth.debian.org/howt ... randr.html kijk dan vermoed ik dat je de nieuwe mode eerst kenbaar moet maken aan het systeem met xrandr --addmode 1920x1080...


Wil met alle plezier scriptjes bouwen en alles, maar dan moet ik het eerst eens goed voor elkaar krijgen wat instellingen betreft. Ik doe nu het volgende:

Code: Selecteer alles

cvt 1920 1080
xrandr --newmode "1920x1080_60.00"  173.00  1920 2048 2248 2576  1080 1083 1088 1120 -hsync +vsync
xrandr --addmode VGA1 "1920x1080_60.00"
xrandr --output VGA1 --mode "1920x1080_60.00"


Dit komt van een website af en komt overeen met wat CVT bij mij als output geeft. Mijn scherm springt dan naar een andere modus, ziet er idd uit alsof we in de buurt van de 1920x1080 komen als ik de iconen dan zie. Probleem is alleen dat ik aan zowel de linker- als de rechterkant een stuk zwart over heb. De nieuwe modus lijkt in te weinig ruimte te zijn gepropt zegmaar. Ik reset dan mijn beelscherm_instellingen op mijn beeldscherm zelf maar weinig verandering. Kennelijk mist er toch nog iets bij bovengenoemde commando's.

Terug naar “Hardware en Drivers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast