folders delen in Linux Mint 18

De plek voor je tutorials en howto's
Wilfried1954
Algemene moderator
Algemene moderator
Berichten: 881
Lid geworden op: Ma 08 Dec 2014, 11:26
Contact:

folders delen in Linux Mint 18

Berichtdoor Wilfried1954 » Ma 14 Aug 2017, 20:27

Om foldes te delen over het netwerk moet je samba kunnen instellen. Dat staat in LM 18 niet default geinstalleerd. In software installeer je system-config-samba.

Dan zoek je in het menu naar samba en probeer het te starten. Bij mij lukte dat niet. In terminal sudu system-config-samba leert me dat het bestand etc/libuser.conf niet bestaat. Dat maak je dan even aan in terminal door het commando sudo touch /etc/libuser.conf en daarna kan je samba starten.

Het volgende probleem is de firewall. Blijkbaar schakelt de installatie van samba de firewall aan. Dat wil ik niet. Dus zet ik die uit en dan moet je nog eens bij bewerken > reset current profile uitvoeren anders schakelt hij de volgende keer weer in.

Je kan nu mappen delen maar je moet ook nog eens users aanmaken. Sommige mappen krijg je niet zomaar gedeeld. Ik wou bijvoorbeeld /media/wilfried delen en dat lukt wel maar je kan er via het netwerk niet in omdat er geen rechten zijn. Oplossing is van /media te openen als root en dan rechten voor iedereen instellen (ineens ook alle submappen instellen om zeker te zijn).

Best is van dan ook in softwarebeheer openssh-server te installeren. Verder moet je daar niets aan instellen. Zo kan je op andere machines via SSL (SFTP) mappen opendoen en heb je ineens alle rechten tot die mappen. Handig als je backups wilt doen met Luckybackup of via scripts met rsync. Een ander voordeel is dat je geen gerommel hebt met rechten vanop een ander pc. Je kan normaal gezien in alle mappen gewoon in en alles doen. Vanop een client machine doe je in caja (bestandsbeheer) gewoon bestand > verbinden met server en je kiest SSH. Daarna kan je desgevallend een bladwijzer aanmaken. Je hebt dan toegang toe heel de pc zonder dat je mappen hoeft te delen. Veel gemakkelijker.

Nog iets: als je een nieuwe Linux installeert op deze machine moet je op alle cliënt machines het bestand ~/.ssh.known_hosts wissen anders kan je niet meer aanloggen.

Terug naar “Tutorials / Howto's”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast