TIMESHIFT INLEIDEND

Klets over Linux in het algemeen
tytsjerksteradiel
Held
Held
Berichten: 309
Lid geworden op: Ma 16 Dec 2019, 01:16

TIMESHIFT INLEIDEND

Berichtdoor tytsjerksteradiel » Za 10 Apr 2021, 16:41

Wat is en doet TIMESHIFT ( niet ) .... separaat gepost om geen verwarring of onnodig tussen te komen in lopende onderwerpen

BRON : https://github.com/teejee2008/timeshift ... vertaald aan de hand van https://www.vertalen.nu/zinnen/

TIMESHIFT

Timeshift voor Linux is een applicatie die functionaliteit biedt die vergelijkbaar is met de functie Systeemherstel in Windows en de Time Machine-tool in Mac OS. Timeshift beschermt uw systeem door met regelmatige tussenpozen incrementele snapshots van het bestandssysteem te maken. Deze snapshots kunnen op een later tijdstip worden hersteld om alle wijzigingen in het systeem ongedaan te maken.

In de RSYNC-modus worden snapshots gemaakt met behulp van rsync en hard-links. Gemeenschappelijke bestanden worden gedeeld tussen snapshots, waardoor schijfruimte wordt bespaard. Elke momentopname is een volledige systeemback-up die kan worden doorzocht met een bestandsbeheerder.

In de BTRFS-modus worden snapshots gemaakt met behulp van de ingebouwde functies van het BTRFS-bestandssysteem. BTRFS-snapshots worden alleen ondersteund op BTRFS-systemen met een Ubuntu-type subvolume-indeling (met @ en @home subvolumes).

Timeshift is vergelijkbaar met applicaties zoals rsnapshot, BackInTime en TimeVault, maar met verschillende doelen. Het is ontworpen om alleen systeembestanden en instellingen te beschermen. Gebruikersbestanden zoals documenten, afbeeldingen en muziek zijn uitgesloten. Dit zorgt ervoor dat uw bestanden ongewijzigd blijven wanneer u uw systeem herstelt naar een eerdere datum. Als u een tool nodig heeft om een ​​back-up van uw documenten en bestanden te maken, kijk dan eens naar de uitstekende BackInTime-applicatie die meer configureerbaar is en opties biedt voor het opslaan van gebruikersbestanden.

Gebruikersgegevens zijn standaard uitgesloten

Timeshift is ontworpen om systeembestanden en instellingen te beschermen. Het is GEEN back-uptool en is niet bedoeld om gebruikersgegevens te beschermen. De volledige inhoud van de thuismappen van gebruikers wordt standaard uitgesloten. Dit heeft twee voordelen:

u hoeft zich geen zorgen te maken dat uw documenten worden overschreven wanneer u een eerdere momentopname herstelt om het systeem te herstellen.
Uw muziek- en videocollectie in uw homedirectory verspilt geen ruimte op het back-upapparaat.

U kunt items voor back-up selectief opnemen vanuit het venster Instellingen. Als u de optie "Verborgen items opnemen" selecteert op het tabblad Gebruikers, wordt een back-up gemaakt van de .hidden bestanden en mappen in uw thuismap en wordt deze hersteld.

Opmerking: het wordt niet aanbevolen om gebruikersgegevens op te nemen in back-ups, aangezien deze worden overschreven wanneer u de momentopname herstelt.
Debian 10.9 Buster 64-bit stable Cinnamon
Gebruikersavatar
Joan
LMNLVip
LMNLVip
Berichten: 2768
Lid geworden op: Do 16 Feb 2012, 00:49
Contact:

Re: TIMESHIFT INLEIDEND

Berichtdoor Joan » Za 10 Apr 2021, 20:29

Misschien bestaat er misverstand over de woordverzameling back-up.
Het betekent letterlijk 'terug omhoog' wat inhoudt dat de oude situatie wordt terug gezet. Wat aangeeft dat Timeshift een backup-tool is.

De kopieën van Timeshift worden niet hersteld of aangepast. Ze worden aangevuld met gewijzigde nieuwe inhoud ten opzichte van de oude.

Bij het eerst gebruik wordt met RSYNC een volledige kopie gemaakt en bij iedere volgend gebruik zal RCYNC een bestand maken waarin wordt aangegeven welke delen van de oude back-up in de nieuwe situatie zijn veranderd, en maakt alleen van de gewijzigde delen een aanvullend pakket.

Met Timeshift kan, zoals met veel Rcync gebruikende back-up tools, één van de oude opgeslagen delen worden terug geplaatst. Hiermee worden alle voorgaande delen via de index van RCYNC onderzocht op wijzigingen van voorgaande opgeslagen delen en met alle relevante onderdelen in zijn geheel terug geplaatst tot de aangegeven datum.

Doordat Timeshift de werkelijke situatie opslaat kan ook handmatig een deel uit een opgeslagen versie worden teruggeplaatst. Dit is niet mogelijk als die map of het bestand afhankelijkheden heeft. Zo kunnen mappen en bestanden van bijvoorbeeld spellen uit de Timeshift kopie worden teruggeplaatst zonder alle overige delen terug te zetten.

Timeshift is maar beperkt vergelijkbaar met andere programma's die RCYNC gebruiken. Het is ontwikkelt om op eenvoudige manier van de systeembestanden een kopie te maken, wat bij een werkend systeem normaal niet mogelijk is en waarbij het werken zonder beheersrechten is uitgesloten.
Om de systeem back-up niet te groter te maken dan nodig is, is het mede hierom niet verstandig om de /home mappen in Timeshift te verwerken. De /home kan namelijk op gebruikers niveau worden bewerkt, wat met een Timeshift back-up niet mogelijk is.

Zie ook LMNL wiki - Timeshift
Wil je een duidelijk antwoord? Stel dan een duidelijke vraag. , Kijk hoe dat moet bij Tips voor forumberichten.
Wil je een afbeelding plaatsen?. Kijk hoe dat kan bij Tip voor het plaatsen van afbeeldingen.

Terug naar “Linux”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten