32 BIT weetjes

Klets over Linux in het algemeen
tytsjerksteradiel
Held
Held
Berichten: 384
Lid geworden op: Ma 16 Dec 2019, 01:16

32 BIT weetjes

Berichtdoor tytsjerksteradiel » Di 09 Mar 2021, 14:06

Vrij vertaald * uit : https://www.theregister.com/2021/01/14/debian_bullseye/
Tim Anderson Thu 14 Jan 2021 // 15:35 UTC

Debian 'Bullseye' gaat de laatste fase in voor de release waarbij het team debatteert of het de laatste zal zijn om aan de i386-architectuur te werken

Beveiliging, gebrek aan geschikte hardware voor testen maakt volledige 32-bits ondersteuning moeilijk

Debian 11, met de codenaam "Bullseye", is de eerste bevriezingsfase ingegaan, wat betekent dat er geen grote of storende wijzigingen of nieuwe pakketovergangen (samenvoegen, splitsen, hernoemen of verwijderen) zijn toegestaan. De 32-bits i386-architectuur maakt deel uit van de uitgave, maar bevindt zich mogelijk niet in Debian 12, met de codenaam "Bookworm".

Het Debian-project komt ongeveer om de twee jaar met een nieuwe grote uitgave. De releasedatum voor Bullseye is nog niet bepaald, maar hard freeze staat volgens het releaseteam gepland voor half maart.

Debian is een van de belangrijkste Linux-distributies omdat het niet alleen op zichzelf populair is, maar ook wordt gebruikt als basis voor LMDE , Linux Mint , Ubuntu en vele anderen.

We missen de “ Bug Squashing parties ", zei Paul Gevers van het releaseteam. Hij voegde eraan toe dat "er nogal wat bugs zijn die relatief eenvoudig te repareren zijn door NMU [niet-onderhouder upload] en we zien ze normaal gesproken niet zo laat in de cyclus."

Gevers merkte ook op dat ondersteuning voor de i386-architectuur niet langer wordt opgeheven. Als er wordt besloten om het te laten vallen, zei hij, is het begin van de Bookworm-cyclus een goed moment om eventuele problemen op te lossen. "We zijn geïnteresseerd in de discussie over i386-ondersteuning in Debian die onlangs gaande was", zei hij.

De discussie werd op gang gebracht door Debian-bijdrager Andrew Cater, die de toekomst van i386 in twijfel trok. 'Er schijnt maar één onderhouder te zijn', zei hij. "Niemand heeft echte UEFI-hardware voor i386 en het wordt steeds moeilijker om te rechtvaardigen dat er te veel tijd wordt besteed aan het testen van de ISO’s , aangezien steeds minder machines hiervan kunnen profiteren."

Hoewel nieuwe pc's allemaal 64-bits architectuur ondersteunen, zijn 32-bits toepassingen gebruikelijk en zijn er ook embedded use-cases. Veel oudere pc's blijven ook in gebruik. "i386-hardware is zo talrijk en wijdverspreid dat het kleine deel van de i386-gebruikers misschien meer gebruikers zijn dan de helft van onze release-architecturen bij elkaar," beweerde een opmerking bij de thread.

Het bestuderen van gegevens van een Debian telemetrie-pakket genaamd “ Popularity Contest “ bevestigde dit. "Er zijn in orde van grootte meer mensen met i386-kernels (en dus vermoedelijk i386-hardware) dan er zijn voor elke andere niet-amd64-releasearchitectuur gecombineerd. Verder zijn er meer mensen met oude i386-hardware dan voor enige andere arch, 'zei een andere ontwikkelaar.

Ubuntu heeft al volledige 32-bits i386-releases laten vallen, maar een voorstel om alle 32-bits i386-pakketten te verwijderen, ging zo slecht uit dat Canonical van gedachten veranderde.

In een reactie op de thread merkte een Ubuntu-ontwikkelaar op dat "hoewel de lopende kosten voor het onderhouden van een volledige port een overweging waren, evenzeer het feit was dat we dachten dat we geen beveiligingsondersteuning voor de architectuur als geheel zouden kunnen bieden. met andere architecturen. "

Beperkende maatregelen voor kwetsbaarheden bij speculatieve uitvoering, zoals Spectre, kwamen traag op i386, voegde hij eraan toe.

De sleutel tot het probleem is niet zozeer een gebrek aan verlangen om i386 te ondersteunen, maar meer dat de infrastructuur die moet worden getest en onderhouden op i386 niet langer als vanzelfsprekend kan worden beschouwd. "De mensen die erom geven, moeten waarschijnlijk gaan nadenken over het opbouwen van meer organisatie en structuur rond het werk, het werven van mensen, het opstellen van een takenlijst, enzovoort, in plaats van te veronderstellen 'Oh, alles zal werken op i386, het is altijd zo geweest' , "zei een ontwikkelaar.

Ondanks de voortdurende ondersteuning voor i386 in de laatste uitgave, "Buster ", tonen de waarschuwingen in deze discussie aan dat het minder veilig zal zijn dan 64-bit builds en dat dit wellicht de laatste versie van Debian is die zal opstarten op i386 - zelfs hoewel enige 32-bits ondersteuning waarschijnlijk zal voortbestaan ​​om compatibiliteitsredenen.

(*) waar nodig en binnen de perken van mijn taalkennis hier en daar wat vertaal “ steenkolen “ Nederlands gecorrigeerd .
Debian Bookworm_Cinnamon

Terug naar “Linux”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten