Pagina 1 van 1

Schijf wissen.

Geplaatst: Ma 31 Aug 2020, 16:36
door ReivanHo
Als ik mijn pc wil wegdoen, waar Windows 10 op heeft gedraaid, en ik installeer Linux Mint daarop, bestaat dan nog de mogelijkheid om data, die in Windows stonden, terug te halen? Of word alles overschreven?

Bijvoorbaat dank

ReivanHo

Re: Schijf wissen.

Geplaatst: Ma 31 Aug 2020, 19:24
door dirkjanl
Als je de standaard / voorgestelde procedure volgt dan wordt alles overschreven. Als je in staat bent om de schijf in verschillende, zeg 2, partities in te delen en als je bestanden op één daarvan staan, dan kun je bij het installeren kiezen voor "Iets anders" en dan de lege partitie kiezen voor Linux Mint alswel de grub.
Mijn advies is: zet al je bestanden op een externe schijf en doe een nieuwe installatie op heel de schijf, de voorgestelde procedure. Dan loop je tegen de minst mogelijke problemen aan. Of je moet al vlot met Linux kunnen werken, dan kan het op een andere manier.

Re: Schijf wissen.

Geplaatst: Ma 31 Aug 2020, 21:11
door ReivanHo
Ik heb al redelijk veel Linux distributies geïnstalleerd. Edoch, op deze schijf stond Windows 10 als update van Widows 7. Ik had echter problemen met het terugbrengen naar de fabrieksinstellingen. Omdat de PC goed werkte, heb ik er Linux Mint 20 opgezet, omdat LM goed ligt. Ik heb ervoor gekozen om de hele schijf van 250 Gb te gebruiken. Installatie was goed. Ik heb de PC toen naar de Recycle winkel gebracht. Toen belde mijn dochter, of dat wel verstandig was. Mijn zorg is nu of Linux volledig de schijf overschrijft en dat oude Windows bestanden volledig worden gewist. Mocht dat niet het geval zijn, dan zal ik de PC terug moeten halen om alsnog de harde schijf volledig leeg te trekken en opnieuw LM te installeren. Want op Windows stonden natuurlijk allerlei zaken die alleen voor mij van belang zijn. Mijn dochter dacht dat er wel slimme jongens zijn, die die oude bestanden kunnen achterhalen. Hetgeen een nachtmerrie zou zijn. Eigenlijk is er, behalve bij de partitioning waarin je de schijf volledig door Linux laat innemen en de schijf gewist wordt, geen artikel wat hierover gaat.

Ik hoop, dat ik mijn dilemma duidelijk heb uit kunnen leggen.

Bedankt voor Uw snelle reactie.

ReivanHo

Re: Schijf wissen.

Geplaatst: Ma 31 Aug 2020, 21:23
door DeBaas
Met de juiste tools, zowel hard als software en het nodige geduld (weken) kun je van een disk oude gegevens ophalen.
Dat doen ze op TV bij CSI programma's meestal heel snel.
In werkelijkheid zou ik me daar na een herschrijven van een besturingsysteem, waarbij een verse installatie op de gehele disk, geen zorgen over maken indien je geen staats of criminele gegevens op de disk had staan waar gericht naar gezocht gaat worden door indrukwekkende instanties. ;)
Ben je paranoia dan dien je een paar spijkers door de harddisk te jassen of de disk demonteren en de schijven in stukken slaan.

Re: Schijf wissen.

Geplaatst: Di 01 Sep 2020, 06:34
door ReivanHo
Ik heb geen staatsgeheimen of iets dergelijks, dus vertrouw ik erop dat het wel goed zit. In ieder geval bedankt voor de geboden hulp!

Met vriendelijke groet,
ReivanHo