Pagina 1 van 1

Laptopscherm blijft zwart na dichtklappen

Geplaatst: Do 12 Feb 2015, 11:04
door frankiej
Hallo,
Ik heb mint 17.1 op mijn Asus A6J vlot werkend. Maar als ik het scherm van mijn laptop dichtklap en weer open, blijft ie zwart. Enige mogelijkheid die er nog is, is de aan/uit knop 4 seconden indrukken tbv. een harde sluit. Geprobeerd om ondanks geen beeld wachtwoord in te voeren met een enter, ook geen reactie. Escape doet ook niets, hij reageert nergens op.
In het energiebeheer bij (volgens mij) alle opties van scherm sluiten gekozen voor niets doen. Ik wil namelijk geen slaapstand of ruststand. Wat is eigenlijk het verschil tussen die twee?
Wat kan ik nog instellen hiertoe?

Re: Laptopscherm blijft zwart na dichtklappen

Geplaatst: Do 12 Feb 2015, 11:48
door Arie
Ik wil namelijk geen slaapstand of ruststand. Wat is eigenlijk het verschil tussen die twee?
Bij slaapstand (hibernate) wordt alles op HD bewaard (in de swap partitie, die moet dus altijd iets groter zijn dan het RAM geheugen) en gebruikt je computer / laptop geen stroom, bij ruststand (suspend) wordt alles naar RAM weggeschreven en blijft dus een beetje stroom gebruiken.

Edit : mss heb je hier iets aan
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... ug/1259339
https://unix.stackexchange.com/question ... untu-12-04

Re: Laptopscherm blijft zwart na dichtklappen

Geplaatst: Za 14 Feb 2015, 16:29
door frankiej
Inmiddels weer wat wijzer geworden. Het probleem an sich is niet te voorkomen aangezien ATI de driver van de Radeon X1600 al even niet (meer) ondersteunt. Dit resulteert in het feit dat het scherm na uitschakeling niet meer opnieuw aangestuurd wordt. Kortom er is geen Mint driver beschikbaar. Wat ik lees op andere fora is dat een en ander nu waarschijnlijk werkt op een universele driver. In Driver Manager is de Radeon niet zichtbaar, er komt alleen een analoog modem naar voren waar Mint niks voor kan vinden en het daarom uitgeschakeld houdt. Overigens ben ik benieuwd waar ik een overzicht van alle apparaten kan vinden zoals in windows onder apparaatbeheer. De webcam werkt ook niet (ook geen driver voor beschikbaar) maar deze staat ook niet in de Driver Manager.

Ik heb een oplossing gecreƫerd om, als ik het scherm toch per ongeluk sluit, redelijk netjes uit het zwart scherm te komen:
Het keyboard werkt op het moment van black screen wel normaal; daarop heb ik de F11 geconfigureerd om te rebooten en de F12 om volledig af te sluiten. Dat lijkt me beter dan afsluiten d.m.v. de aan/uit knop 4 seconden in te drukken ;-).

Re: Laptopscherm blijft zwart na dichtklappen

Geplaatst: Do 19 Feb 2015, 17:01
door Joan
Heb je al bij voorkeuren de Schermvergrendeling ingesteld?
Een korte beschrijving staat op http://wiki.linuxmintnl.nl/index.php?ti ... grendeling