brother DCP-J562 stopt simple scan bij scannen

Allerhande Hardware vragen
Aernout
Nieuweling
Nieuweling
Berichten: 10
Lid geworden op: Do 24 Mar 2016, 18:39

brother DCP-J562 stopt simple scan bij scannen

Berichtdoor Aernout » Di 05 Nov 2019, 12:38

linux mint 17.3 cinnanmon 64 bit.
Lenovo G50 laptop
Brother DCP-J562DW all in one. Fixed IP, wifi verbinding.

Na het installeren van het scan gedeelte (zoals volgens brother support site https://support.brother.com/g/s/id/linu ... edirect=on) herkent simple scan de scanner.
Na het starten van de scan draaien de grijze stippeltjes even in de rondte, en dan word plots het programma afgesloten.

Ik heb tevens een Brother MFC1910W aangesloten staan, en die doet het probleemloos.

iemand een idee?
Gebruikersavatar
DeBaas
Senior
Senior
Berichten: 249
Lid geworden op: Di 21 Sep 2010, 23:00
Locatie: Den Haag

Re: brother DCP-J562 stopt simple scan bij scannen

Berichtdoor DeBaas » Di 05 Nov 2019, 13:57

xsane al geprobeert?

Er zijn vele stuurprogjes die niet allemaal even goed werken. De diverse machines wijken soms minimaal van elkaar af maar hebben toch weer een iets andere aansturing nodig.
Aernout
Nieuweling
Nieuweling
Berichten: 10
Lid geworden op: Do 24 Mar 2016, 18:39

Re: brother DCP-J562 stopt simple scan bij scannen

Berichtdoor Aernout » Di 05 Nov 2019, 14:24

Bizar! dat werkt wel!
Simple scan is zo lekker overzichtelijk ......
Gebruikersavatar
MenthaSuaveolens
Junior
Junior
Berichten: 50
Lid geworden op: Vr 23 Mar 2018, 11:41

Re: brother DCP-J562 stopt simple scan bij scannen

Berichtdoor MenthaSuaveolens » Di 05 Nov 2019, 18:02

Bizar! dat werkt wel!
Simple scan is zo lekker overzichtelijk ......
Als xsane werkt, dan dient in principe ook simple scan te werken. Soms komt het voor dat je na het installeren van een driver, je de computer het best herstart. Als je verdere debugging van simple scan wil doen, voer dan eventueel volgend commando in de terminal uit

Code: Selecteer alles

scanimage -L
Belangrijke opmerking. je werkt nog met LinuxMint 17.3. Als je ooit gaat updaten naar een nieuwere versie, hou dan rekening met volgende bug https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... ug/1728012.
Aernout
Nieuweling
Nieuweling
Berichten: 10
Lid geworden op: Do 24 Mar 2016, 18:39

Re: brother DCP-J562 stopt simple scan bij scannen

Berichtdoor Aernout » Di 05 Nov 2019, 18:52

scanimage -L geeft:

device `brother4:net1;dev1' is a Brother *scanner MFC-1910
device `brother4:net1;dev0' is a Brother *scannerjaap DCPJ562DW

Het verandert helaas niets in de situatie.

De DCPJ562 reageert heel even , hij maakt een beginnetje, en dan is nog steeds het programma weg.
Wat ik mij nu bedenk; exact hetzelfde doet ie op een andere laptop (indien relevant)
Gebruikersavatar
DeBaas
Senior
Senior
Berichten: 249
Lid geworden op: Di 21 Sep 2010, 23:00
Locatie: Den Haag

Re: brother DCP-J562 stopt simple scan bij scannen

Berichtdoor DeBaas » Di 05 Nov 2019, 23:47

Ik had een scanner die het alleen maar in lagere resolutie goed wilde doen.
Mogelijk de instellingen (tijdelijk) wijzigen?
Aernout
Nieuweling
Nieuweling
Berichten: 10
Lid geworden op: Do 24 Mar 2016, 18:39

Re: brother DCP-J562 stopt simple scan bij scannen

Berichtdoor Aernout » Wo 06 Nov 2019, 08:22

Alles staat lager dan laag ingesteld. Helaas is ook dit het niet ....
Gister skanlite geinstalleerd, dat doet het ook prima.
Denk dat ik daar dan maar de oplossing in moet zoeken.
Gebruikersavatar
DeBaas
Senior
Senior
Berichten: 249
Lid geworden op: Di 21 Sep 2010, 23:00
Locatie: Den Haag

Re: brother DCP-J562 stopt simple scan bij scannen

Berichtdoor DeBaas » Wo 06 Nov 2019, 08:56

Gaat het niet zoals het moet dan gaat het maar zoals het kan ;)
Gebruikersavatar
MenthaSuaveolens
Junior
Junior
Berichten: 50
Lid geworden op: Vr 23 Mar 2018, 11:41

Re: brother DCP-J562 stopt simple scan bij scannen

Berichtdoor MenthaSuaveolens » Wo 06 Nov 2019, 09:26

Scanimage -L verhelpt inderdaad niets, het geeft weer welke scanners voor het systeem beschikbaar zijn. Dat je 2 scanners te zien krijgt is alvast een goed teken.

Als blijkbaar simplescan crasht tijdens het uitvoeren dan kan je het in terminal uitvoeren met debugging-opties

Code: Selecteer alles

simple-scan -d
Je kan ook scanimage gebruiken

Code: Selecteer alles

scanimage > gescand_beeld.jpg
scanimage -T -v (Dit zal de scanner testen)
scanimage -d "brother4:net1;dev1" > test.jpg"
scanimage -d "brother4:net1;dev0" > test.jpg"
Als deze opties werken da zou in principe simplescan ook moeten werken.
Aernout
Nieuweling
Nieuweling
Berichten: 10
Lid geworden op: Do 24 Mar 2016, 18:39

Re: brother DCP-J562 stopt simple scan bij scannen

Berichtdoor Aernout » Wo 06 Nov 2019, 14:36

laatste regels na simple-scan -d:

[+39,66s] DEBUG: simple-scan.vala:188: Getting color profile for device brother4:net1;dev0
[+39,67s] DEBUG: simple-scan.vala:208: Unable to find colord device brother4:net1;dev0: property match 'Serial'='sane:brother4:net1;dev0' does not exist
[+39,76s] DEBUG: ui.vala:1738: Saving state to /home/aernout/.cache/simple-scan/state
Segmentatiefout
Aernout
Nieuweling
Nieuweling
Berichten: 10
Lid geworden op: Do 24 Mar 2016, 18:39

Re: brother DCP-J562 stopt simple scan bij scannen

Berichtdoor Aernout » Wo 06 Nov 2019, 14:42

aernout@aernout-Lenovo-G50-80 ~ $ scanimage > gescand_beeld.jpg
scanimage: rounded value of br-x from 215.9 to 215.88
scanimage: rounded value of br-y from 355.6 to 355.567

aernout@aernout-Lenovo-G50-80 ~ $ scanimage -T -v
scanimage: rounded value of br-x from 215.9 to 215.88
scanimage: rounded value of br-y from 355.6 to 355.567
scanimage: scanning image of size 1648x2291 pixels at 24 bits/pixel
scanimage: acquiring RGB frame, 8 bits/sample
scanimage: reading one scanline, 4944 bytes... FAIL Error: Out of memory
Gebruikersavatar
MenthaSuaveolens
Junior
Junior
Berichten: 50
Lid geworden op: Vr 23 Mar 2018, 11:41

Re: brother DCP-J562 stopt simple scan bij scannen

Berichtdoor MenthaSuaveolens » Wo 06 Nov 2019, 15:27

Ik heb wat topics op de help-pagina van Brother gevonden https://support.brother.com/g/s/id/linu ... =on#f00101

Het is duidelijk dat simple-scan crasht omwille van het feit dat hij enkele libraries niet vind.

Ik zou het volgende voorstellen

Code: Selecteer alles

sudo cp /usr/lib64/sane/libsane-brother* /usr/lib/x86_64-linux-gnu/sane
Indien daarmee de scanner nog niet behoorlijk werkt, dan pas

Code: Selecteer alles

sudo apt-get install libusb-0.1-4
Uiteindelijk kan je nog het volgende proberen (bekijk eventueel eerst welke brother-files in die map staan)

Code: Selecteer alles

ls usr/lib64/sane/libsane-brother*

cp /usr/lib64/sane/libsane-brother4.so.1.0.7 /usr/lib
cp /usr/lib64/sane/libsane-brother4.so /usr/lib
cp /usr/lib64/sane/libsane-brother4.so.1 /usr/lib
Aernout
Nieuweling
Nieuweling
Berichten: 10
Lid geworden op: Do 24 Mar 2016, 18:39

Re: brother DCP-J562 stopt simple scan bij scannen

Berichtdoor Aernout » Wo 06 Nov 2019, 17:41

sudo cp /usr/lib64/

Hier blijkt helemaal geen sane directory te zijn .........
Ik ga eens proberen te achterhalen waar die dan wel is.
Gebruikersavatar
MenthaSuaveolens
Junior
Junior
Berichten: 50
Lid geworden op: Vr 23 Mar 2018, 11:41

Re: brother DCP-J562 stopt simple scan bij scannen

Berichtdoor MenthaSuaveolens » Wo 06 Nov 2019, 17:49

Inderdaad, de info op die website slaat op meerdere distro's.

Je zal het volgende moeten doen

Code: Selecteer alles

sudo cp /usr/lib/sane/libsane-brother* /usr/lib/x86_64-linux-gnu/sane
Aernout
Nieuweling
Nieuweling
Berichten: 10
Lid geworden op: Do 24 Mar 2016, 18:39

Re: brother DCP-J562 stopt simple scan bij scannen

Berichtdoor Aernout » Wo 06 Nov 2019, 20:54

Ik hoop dat ik het goed begrijp ...
Ik moet een bestand kopiëren naar een andere map.
Maar het bron bestand bestaat niet bij mij....

Terug naar “Hardware en Drivers”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten