HD klonen of Mint vers installeren?

Vragen over Grub, de liveCD en de installer
Lucien
Held
Held
Berichten: 509
Lid geworden op: Di 12 Jun 2012, 01:46

HD klonen of Mint vers installeren?

Berichtdoor Lucien » Do 24 Jan 2019, 15:36

Mint 9.1 op mijn laptop is heel traag geworden. Het duurt bv na het aanklikken gemiddeld 30 seconden voor Firefox en Thunderbird openen. Dan heb ik vaak al een tweede keer aangeklikt waarna ze uiteindelijk twee keer openen. Mint 7 op mijn stokoude desktop is wel snel. Nu wil ik op mijn laptop een ssd installeren. Is de traagheid over als ik de hele schijf naar de ssd kloon of kan ik Mint beter vers installeren? De laptop is een Lenovo Thinkpad X250 i7 met 8Gb geheugen.
Gebruikersavatar
dirkjanl
Held
Held
Berichten: 470
Lid geworden op: Do 21 Mar 2013, 13:40
Locatie: Borger
Contact:

Re: HD klonen of Mint vers installeren?

Berichtdoor dirkjanl » Do 24 Jan 2019, 17:29

Bedoel je echt LM 9.1 of LM 19.1?
Onlangs heb ik drie oudere laptops voorzien van een SSD en het RAM geheugen min of meer verdubbeld. Bij de ene uit 2007 van 1 naar 3 GB, de andere van uit 2011 van 4 naar 8 GB, en weer een ander uit 2013 van 4 naar 8 GB. De laatste twee zijn gekloond (laten doen). Van HD naar SSD en er goed opgelet dat de SSD groter of gelijk was als de HD. Op de gekloonde laptop uit 2011 draait LM 19.1 als een zonnetje. Verschil is goed merkbaar. Op de laptop uit 2007 draait ook LM 19.1 (verse install) maar deze kan een proces tegelijk aan, maar toch, voorheen draaide daar Windows XP op, en ik gebruikte hem om lichte versies uit te proberen (toen nog met 1GB en de HD). Op de laptop uit 2013 draait APlinux en hij start sneller op, verder merk ik daar geen verschil. Vraag bij jou is denk ik ook of de install de traagheid verzorgt. Dat kan ik niet zeggen.

Vriendelijke groet,
Linux Mint 18.3 Cinnamon-64 op productiePC, LM 19.2 Cinnamon & Xfce op testbak & APLinux op MuziekPC
Gouden tips: viewtopic.php?f=1&t=3264
Gebruikersavatar
peer
Senior
Senior
Berichten: 222
Lid geworden op: Zo 21 Feb 2016, 13:24

Re: HD klonen of Mint vers installeren?

Berichtdoor peer » Vr 25 Jan 2019, 08:54

hdd eruit halen, ssd monteren en een schone installatie doen.
ik vraag me af of je dit makkelijk kunt aanpassen.
Al je data staat nog op de hdd. Die kun je daarna overzetten naar de ssd.
desktop-pc: Debian KDE
laptops: Minimal Debian
Gebruikersavatar
DeBaas
Senior
Senior
Berichten: 216
Lid geworden op: Di 21 Sep 2010, 23:00
Locatie: Den Haag

Re: HD klonen of Mint vers installeren?

Berichtdoor DeBaas » Vr 25 Jan 2019, 10:36

Met een kloon krijg je toch hardware verschillen, bovendien blijven configuratie fouten aanwezig.
Nu je toch bezig bent, nieuw installeren en je data/documenten overzetten.
Gebruik je Thunderbird voor mail, kun je de .thunderbird map ook overzetten, evenzo de .mozilla map voor Firefox.

Succes.
Wilfried1954
Algemene moderator
Algemene moderator
Berichten: 1206
Lid geworden op: Ma 08 Dec 2014, 11:26
Contact:

Re: HD klonen of Mint vers installeren?

Berichtdoor Wilfried1954 » Zo 27 Jan 2019, 15:09

Ik ben persoonlijk voor vers installeren. Het gaat uiteindelijk erg snel. Data overzetten is normaal gezien ook in een wip gebeurd. Wel een lijstje maken van de programma's die je hebt geïnstalleerd. Dat kan soms even zoeken zijn bij een nieuwe versie.

Maar misschien is het nuttig om eens uit te zoeken waarom het zo traag geworden is. Loopt je harde schijf vol? Heb je iets dat heel veel geheugen in beslag neemt?
Lucien
Held
Held
Berichten: 509
Lid geworden op: Di 12 Jun 2012, 01:46

Re: HD klonen of Mint vers installeren?

Berichtdoor Lucien » Ma 28 Jan 2019, 12:36

Ja, ik bedoelde natuurlijk 19.1 (en op mijn oude desktop zit 17). Beter vers installeren dus. Waarom Mint zo traag is geworden snap ik ook niet. Het werd met Mint 18 al merkbaar trager t.o.v. 17. Met 19 en 19.1 is het veel erger geworden (lijkt Windows wel). Ik doe er geen gekke dingen mee en de hd heeft nog 277 Gb ruimte.
Gebruikersavatar
Joan
LMNLVip
LMNLVip
Berichten: 2544
Lid geworden op: Do 16 Feb 2012, 00:49
Contact:

Re: HD klonen of Mint vers installeren?

Berichtdoor Joan » Di 29 Jan 2019, 14:26

Kijk eens met Systeemmonitor in de grafiek of de swap wordt gebruikt. Met de swap in werking is alles trager.
Wil je een duidelijk antwoord? Stel dan een duidelijke vraag. , Kijk hoe dat moet bij Tips voor forumberichten.
Wil je een afbeelding plaatsen?. Kijk hoe dat kan bij Tip voor het plaatsen van afbeeldingen.
Lucien
Held
Held
Berichten: 509
Lid geworden op: Di 12 Jun 2012, 01:46

Re: HD klonen of Mint vers installeren?

Berichtdoor Lucien » Wo 30 Jan 2019, 00:06

Ik kom daar de term swap niet tegen
Gebruikersavatar
Jane
Nieuweling
Nieuweling
Berichten: 14
Lid geworden op: Do 09 Aug 2018, 10:47
Locatie: België

Re: HD klonen of Mint vers installeren?

Berichtdoor Jane » Wo 30 Jan 2019, 04:23

Swap >>>>> Wisselgeheugen .
Lenovo Thinkcentre M70 , Intel Core2Duo E5300  , 8 GB Ram , 160 HDD ,Intel Corporation 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller

Mint 19.2 Cinnamon ( 64 )
Lucien
Held
Held
Berichten: 509
Lid geworden op: Di 12 Jun 2012, 01:46

Re: HD klonen of Mint vers installeren?

Berichtdoor Lucien » Vr 08 Feb 2019, 23:03

de procesnamen zijn allemaal in het engels en daar staat geen term wisselgeheugen tussen. Zou dus swap moeten zijn, maar nee dus. Heb ook gekeken in mijn andere linux apparaten, maar ook daar kan ik het niet vinden.
Gebruikersavatar
Joan
LMNLVip
LMNLVip
Berichten: 2544
Lid geworden op: Do 16 Feb 2012, 00:49
Contact:

Re: HD klonen of Mint vers installeren?

Berichtdoor Joan » Za 09 Feb 2019, 00:16

Zie Grafieken van de Systeemmonitor op de wiki.
Wil je een duidelijk antwoord? Stel dan een duidelijke vraag. , Kijk hoe dat moet bij Tips voor forumberichten.
Wil je een afbeelding plaatsen?. Kijk hoe dat kan bij Tip voor het plaatsen van afbeeldingen.

Terug naar “Installatie & Boot”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten