Pagina 1 van 1

Installatie Linux mint op nieuwe SSD

Geplaatst: Wo 17 Jul 2019, 20:37
door antonius100
In mijn oude desktop heb ik een SSD schijf in laten bouwen. Op dit syteem zitten al twee HD's met respectievelijk Windows 10 en Ubuntu geinstalleerd en duaal boot.
Ik wil nu Linux Mint op de SSD installeren en de twee oude HD's als data disks gebruiken en Windows 10 en Ubuntu verwijderen.
Wat is de goede volgorde om Linux Mint op e SSD te installeren en Windows 10 en Ubunbtu te verwijderen. Eerst met Gparted alle schijven fomateren, en zo ja hoe kies ik dan de SSD zodat Linux Mint daarop geinstalleerd wordt?

Re: Installatie Linux mint op nieuwe SSD

Geplaatst: Do 18 Jul 2019, 04:45
door Joan
Een goede volgorde is eerst op een veilige plaats een backup van de gegevens maken die je niet wilt verliezen.

Daarna kan met gparted alles worden gewist (behalve natuurlijk de backup) en de drives opnieuw worden ingedeeld.
Installeer dan Linux Mint op de partitie die je wilt en geef daarbij aan op welke partitie de /home moet komen.

Re: Installatie Linux mint op nieuwe SSD

Geplaatst: Di 23 Jul 2019, 10:26
door nomko
Een goede volgorde is:
 • Backup maken van al jouw (belangrijke) documenten op een externe opslagmedium! Niet zoals Joan suggereert het op de desktop zelf te doen op een aparte partitie. De risico die je loopt om per ongeluk ook deze partitie te wissen met Gparted is hemelsbreed te groot! =>> Let op: Geen backup maken van jouw gehele /home folder van Ubuntu! Reden hiervoor is dat je oude configuratiebestanden mee kopieert die bij een nieuwe installatie en terugzetten van jouw /home voor problemen kan zorgen (denk bv aan bestandsversie conflicten);
 • Opstart cd maken van Gparted >> klik hier << voor tekst en uitleg;
 • Desktop opstarten met de Gparted Live-cd;
 • Alle partities op alle schijven verwijderen (op jouw HDD schijven) =>> Let op: je hoeft geen nieuwe partities aan te maken en te formatteren, dit gebeurd in het installatie tool van Linux Mint;
 • Als je alle partities verwijderd hebt dien je je laptop te rebooten, live-cd gparted eruit, live-dvd Mint erin;
 • Desktop booten met live-dvd van Linux Mint;
 • Schijven indelen doe je tijdens de installatie procedure op het moment dat je aankomt bij het menu voor schijfindeling.
  - je laat alles op jouw SSD zetten, behalve de volgende mappen: /VAR, /TMP en /HOME. De genoemde mappen zet je op 1 van de 2 HDD schijven;
  - ook SWAP zet je op de mechanische HDD schijf ;
  - De genoemde mappen hebben veel lees/schrijf acties wat een nadelig effect kan hebben op de SSD
 • Onderaan de schijfindeling staat een pull-down menu waarin je kan selecteren op welke schijf Linux Mint staat (en daarbij dus ook de boot optie)
  =>> Let op: In de BIOS van jouw desktop moet je ook aangeven welke schijf de opstartschijf is (de SSD schijf). Doe je dit niet, dan kan je Mint installeren op de SSd met de boot bestanden maar zal jouw desktop zelf niet vanuit de BIOS opstartsequence de besturingssysteem kunnen opstarten.
 • De rest van de installatieprocedure is een makkie.
je kan vanuit Linux Mint Gparted installeren en via Gparted ook jouw 2e mechanische HDD schijf formatteren naar een Linux bestandsformaat of (wellicht handig als jouw desktop in een netwerk hangt met Windows computers) in het Windows NTFS bestandsformaat.