Linux ziet W10 niet tijdens instaleren

Vragen over Grub, de liveCD en de installer
Janbert
Nieuweling
Nieuweling
Berichten: 2
Lid geworden op: Wo 08 Jul 2020, 21:18

Linux ziet W10 niet tijdens instaleren

Berichtdoor Janbert » Wo 08 Jul 2020, 21:44

Ik wil mijn PC (HP Pro 3500 series MT Intel core i5) dual boot opstartbaar maken met W10 en Linux Mint 19.3 Cinnamon 64-bits. W10 is geïnstalleerd op een partitie van 40GB, daarnaast heb ik een lege partitie van 40 GB gemaakt voor de installatie van Linux Mint.
Als ik LM nu wil installeren, krijg ik de melding: ¨Er is geen besturingssysteem gevonden op deze computer. Wat wilt u doen?¨

Ik heb diverse dingen op deze computer geprobeerd, zoals:
- Windows 8 geïnstalleerd i.p.v. Windows 10
- Andere Linux versie, Linux Mint 19 Xfce naast W10
- LM op een zelfde type pc (HP i3) met voorgeïnstalleerde W7 proberen te installeren
- In W10 de optie: ¨snel opstarten inschakelen¨ uit gevinkt
- In de bios het veilig opstarten uitgeschakeld
maar in alle gevallen blijf ik de melding krijgen, dat er geen besturingssysteem is gevonden.

Op een andere PC (Acer) heb ik wel Linux Mint 19.3 Cinnamon probleemloos naast Windows XP kunnen installeren, maar XP is niet te installeren op deze HP PC, dus dat kan ik niet proberen.

Ik zit een beetje vast, heeft iemand een idee wat er mis gaat?
Gebruikersavatar
DeBaas
Held
Held
Berichten: 506
Lid geworden op: Di 21 Sep 2010, 23:00
Locatie: Den Haag

Re: Linux ziet W10 niet tijdens instaleren

Berichtdoor DeBaas » Do 09 Jul 2020, 00:08

Als Windows 8/10 geïnstalleerd is in (U)EFI modus dient de LinuxUSB óók in (U)EFI modus te worden opgestart.
Bij het opstartmenu zie je de installatie USB 2x, kies diegene met de verwijzing naar (U)EFI.
Ook moet eerst in Windows via de cmd terminal, als administrator, de opdracht -- powercfg -H off -- te worden ingegeven.
Check BIOS:
secureboot uit
fastboot uit
tpm uit
Gebruik de HDD niet in Raid maar als SATA AHCI.
Janbert
Nieuweling
Nieuweling
Berichten: 2
Lid geworden op: Wo 08 Jul 2020, 21:18

Re: Linux ziet W10 niet tijdens installeren

Berichtdoor Janbert » Do 09 Jul 2020, 20:10

Windows is niet geïnstalleerd in (U)EFI. In Windows vind ik via msinfo het volgende over de bios:
Bios-modus: verouderd. Wat volgens info op het web inhoudt, dat W10 niet in UEFI is geïnstalleerd.
De computer is ook al wat ouder, de Bios versie en datum is: AMI 8.08 14-9-2012.

Ik krijg geen opstartmenu te zien met de keuze voor een USB UEFI-installatie. Ik heb Linux draaien vanaf een DVD, en wil het ook daar vanaf installeren.

Het invoeren van het commando ¨powercfg -H off¨ in de cmd terminal van W10 (als administrator) hielp niet.

In de bios heb ik ¨veilig opstarten¨ uitgeschakeld, ¨snel opstarten¨ ook uitgeschakeld en tmp kan ik niet vinden.

De communicatie tussen HDD en PC staat ingesteld op AHCI (de andere optie was IDE, maar de HDD is sata).

Verder is er de mogelijkheid om ¨legacy ondersteuning¨ in- of uit te schakelen. Beide mogelijkheden heb ik geprobeerd. Maar in beide gevallen blijft Linux bij de aanvang van de installatie volhouden dat er geen besturingssysteem op de pc staat.
hans9001
Nieuweling
Nieuweling
Berichten: 6
Lid geworden op: Zo 11 Okt 2020, 18:55

Re: Linux ziet W10 niet tijdens instaleren

Berichtdoor hans9001 » Zo 11 Okt 2020, 19:21

Ik ervaar momenteel exact hetzelfde als jij. En ook alle opties zoals secure boot uitchakelen etc. etc. Alleen ik ben bezig met Ubuntu 20.04.Niemand schijnt het antwoord te weten.Ik ervaar dit als een geweldige domper.Ik vraag mij af of iemand het antwoord heeft.
Gebruikersavatar
Joan
LMNLVip
LMNLVip
Berichten: 2877
Lid geworden op: Do 16 Feb 2012, 00:49
Contact:

Re: Linux ziet W10 niet tijdens instaleren

Berichtdoor Joan » Zo 11 Okt 2020, 19:57

Linux Mint zoekt bij installatie niet naar een systeem maar naar een lege ruimte. Heeft het misschien te maken met het Aankoppelen?
Kijk eens op de LMNL wiki onder Instellen bij Aankoppelen.
Wil je een duidelijk antwoord? Stel dan een duidelijke vraag. , Kijk hoe dat moet bij Tips voor forumberichten.
Wil je een afbeelding plaatsen?. Kijk hoe dat kan bij Tip voor het plaatsen van afbeeldingen.
hans9001
Nieuweling
Nieuweling
Berichten: 6
Lid geworden op: Zo 11 Okt 2020, 18:55

Re: Linux ziet W10 niet tijdens instaleren

Berichtdoor hans9001 » Ma 12 Okt 2020, 16:27

Mijn externe ssd is 250 Gig !!!....
hans9001
Nieuweling
Nieuweling
Berichten: 6
Lid geworden op: Zo 11 Okt 2020, 18:55

Re: Linux ziet W10 niet tijdens instaleren

Berichtdoor hans9001 » Ma 12 Okt 2020, 16:29

Ik ga een linux expert raadplegen. Het zal wel wat kosten, maar dan heb ik tenminste iets.
Gebruikersavatar
Jamint
Senior
Senior
Berichten: 211
Lid geworden op: Zo 21 Jan 2018, 22:10
Locatie: Noord-Brabant NL

Re: Linux ziet W10 niet tijdens instaleren

Berichtdoor Jamint » Ma 12 Okt 2020, 21:53

Ik ga een linux expert raadplegen. Het zal wel wat kosten, maar dan heb ik tenminste iets.
Dat is heel verstandig. Hier vind je 'slechts' mensen die hun best doen vrijwillig van 's-morgens vroeg tot 's-avonds laat, soms met uitloop tot in de nacht, hun vrije tijd en in het laatste geval hun slaap eraan te geven om anderen kosteloos en belangeloos van dienst te zijn.
If it ain't broke, don't fix it.
aartje
Senior
Senior
Berichten: 132
Lid geworden op: Wo 22 Mei 2013, 22:29

Re: Linux ziet W10 niet tijdens instaleren

Berichtdoor aartje » Ma 12 Okt 2020, 22:22

Ik ga een linux expert raadplegen. Het zal wel wat kosten, maar dan heb ik tenminste iets.
Ik raad je aan om maar een modernere computer aan te schaffen ipv een professional in
te huren. Als je mij zou inhuren zou je gauw 100 euro per uur kwijt zijn, wat heel
schappelijk is! En ik zou zo een paar uur voor je probleem rekenen. En dat is een PC
uit 2012 toch echt niet waard....
Gebruikersavatar
DeBaas
Held
Held
Berichten: 506
Lid geworden op: Di 21 Sep 2010, 23:00
Locatie: Den Haag

Re: Linux ziet W10 niet tijdens instaleren

Berichtdoor DeBaas » Di 13 Okt 2020, 00:26

Als je van de installatie DVD/USB hebt opgestart, wat geeft de terminal opdracht
sudo fdisk -l
en
sudo inxi -p
voor antwoorden?

Check eens of de HDD wel gezien wordt als de BIOS voor harddisk in IDE wordt gezet.
Als dat zo is dan dien je mogelijk in Windows een registry wijziging aan te brengen.
https://wiki.daanberg.net/knowledgebase ... ta-to-ahci (of andersom)
Gebruikersavatar
mutse
Held
Held
Berichten: 429
Lid geworden op: Wo 31 Mei 2017, 12:47
Locatie: Regio Roeselare - België

Re: Linux ziet W10 niet tijdens instaleren

Berichtdoor mutse » Di 13 Okt 2020, 17:57

Controleer eens het volgende: waar is de Grub geïnstalleerd -- die zou op de W10 partitie moeten staan ???
of, ...
Ik denk dat je de interne Hdd -waar W10 NU op geïnstalleerd is - moet loshalen.
Dan pas jou Ubuntu-versie installeren op de externe Hdd/SSD. Koppel dan de interne Hdd weer aan en start dan de computer op met zowel de interne én de aangesloten externe Hdd/SSD.
Kan je nu een Grub zien/bereiken waar zowel W10 als Ubuntu te vinden zijn?

Om te helpen.
Hopelijk heb je daarmee succes.
Linux 'Rolling Release' Maté 64-bit
Gebruikersavatar
mutse
Held
Held
Berichten: 429
Lid geworden op: Wo 31 Mei 2017, 12:47
Locatie: Regio Roeselare - België

Re: Linux ziet W10 niet tijdens instaleren

Berichtdoor mutse » Wo 14 Okt 2020, 22:32

Aanvulling:
stel in het Bios de opstartvolgorde eens als volgt in (test het):
- de externe Hdd/SSD ( met Ubuntu op) als eerste;
- de interne Hdd (met W10 op) als tweede.
Test het ...
Linux 'Rolling Release' Maté 64-bit
hans9001
Nieuweling
Nieuweling
Berichten: 6
Lid geworden op: Zo 11 Okt 2020, 18:55

Re: Linux ziet W10 niet tijdens instaleren

Berichtdoor hans9001 » Do 15 Okt 2020, 08:56

Dank jullie wel, ik ga met jullie suggesties aan de slag.
hans9001
Nieuweling
Nieuweling
Berichten: 6
Lid geworden op: Zo 11 Okt 2020, 18:55

Re: Linux ziet W10 niet tijdens instaleren

Berichtdoor hans9001 » Do 15 Okt 2020, 11:18

Hoezo oude computer, het is een gloednieuwe desktop met 16 GB ram....juli 2020 ha ha
hans9001
Nieuweling
Nieuweling
Berichten: 6
Lid geworden op: Zo 11 Okt 2020, 18:55

Re: Linux ziet W10 niet tijdens instaleren

Berichtdoor hans9001 » Zo 25 Okt 2020, 12:07

Ik heb het opgelost. Bios instelling Sata Mode aangepast : Intel RST Premium vervangen door AHCI. Bedankt voor jullie bijdragen.

Terug naar “Installatie & Boot”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten