Shift toetsen

Vragen over software en applicaties
JanKol
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 90
Lid geworden op: Do 24 Aug 2017, 23:04

Shift toetsen

Berichtdoor JanKol » Wo 21 Nov 2018, 12:10

In mei had ik al problemen met de shift-toetsen met Mint 19. Echter heb ik Mint 19 "ingeruild" voor Mint 18.3 omdat de Medion (16GB RAM en Intel CPU 3560M 2.4MHz) de Medion traag maakt en de Dell (4GB RAM, Intel P8700, 2,53MHz x 2) helemaal niet meer vooruit te branden was. Bij Mint 18.3 werkt alles veel vlotter, vandaar en er is veiligheidsondersteuning tot ergens in 2021. Over 2 jaren kijk ik dan wel verder of moet de computers vervangen als zij zelf niet al de geest hebben gegeven.

Bij Mint 19 had ik Shift problemen en die zouden veroorzaakt kunnen zijn doordat ik de CAPS LOCK via extra geïnstalleerde software had uitgeschakeld. Na verwijderen van de uitschakelsoftware was er een geringe verbetering; wel kon ik via de CAPS LOCK weer hoofdletters maken en bleef b.v. het @ teken en kwestie van opzoeken, kopiëren en plakken een oplossing Bij 18.3 heb ik dit nog niet geïnstalleerd maar op de Medion blijft het hommeles. Voordat ik dot berichtje maakte werkte geen van beide shift-toetsen, nu ik dit zit te typen werkt de zaak weer wel.... Het maakt overigens niet uit welke shift-toets ik gebruik, de veelgebruikte rechter of de zelden gebruikte linker. Dat is erg lastig, vooral ook omdat het een intermitterende fout is, en ik ben dan ook op zoek naar een oplossing maar heb die nog niet gevonden. Mijns inziens kan het niet aan de hardware liggen, want dan zou de zelden gebruikte rechter shift-toets, die ik minder gebruik dan b.v. een [ het so-wie-so moeten doen.
Gebruikersavatar
Joan
LMNLVip
LMNLVip
Berichten: 2540
Lid geworden op: Do 16 Feb 2012, 00:49
Contact:

Re: Shift toetsen

Berichtdoor Joan » Do 22 Nov 2018, 01:50

Heb je wel het goede toetsenbord ingesteld? Met AZERTY toetsenborden gaat het ook wel eens niet goed.
Wil je een duidelijk antwoord? Stel dan een duidelijke vraag. , Kijk hoe dat moet bij Tips voor forumberichten.
Wil je een afbeelding plaatsen?. Kijk hoe dat kan bij Tip voor het plaatsen van afbeeldingen.
JanKol
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 90
Lid geworden op: Do 24 Aug 2017, 23:04

Re: Shift toetsen

Berichtdoor JanKol » Do 22 Nov 2018, 17:01

Ik heb bij de installatie het toetsenbord op het standaard aangeboden VS Engels + VS Engels dode toetsen laten staan.... Dat heeft altijd gewerkt en het zal niet voor niets de standaard instelling zijn. Ik gebruik de QWERTY-uitvoering.
Wel overweeg ik weer de uitschakeling van CAPS LOCK weer te installeren, want van die toets wordt ik soms horendol
Wilfried1954
Algemene moderator
Algemene moderator
Berichten: 1204
Lid geworden op: Ma 08 Dec 2014, 11:26
Contact:

Re: Shift toetsen

Berichtdoor Wilfried1954 » Za 01 Dec 2018, 12:51

Mogelijk ligt het aan die caps-lock software. Werkt de shift toets niet of terug na eens te tikken op de capslock toets (en andersom)?
caps lock gebruik kan je gewoon instellen bij 'toetsenbord' zo dat hij doet wat jij wil.
JanKol
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 90
Lid geworden op: Do 24 Aug 2017, 23:04

Re: Shift toetsen

Berichtdoor JanKol » Zo 02 Dec 2018, 16:27

Zoals al opgemerkt treedt dit verschijnsel op met al dan niet geïnstalleerde anti-capslock software. Het moet ergens in de Mint/Ubuntu software te vinden zijn al weet ik niet waar. Het touchpad bijvoorbeeld is ook niet aan de praat te krijgen (en Medion weigert te vermelden welk touchpad het is om indirect aan een driver te komen) . En het is ook merkwaardig dat zich dit alleen op de beide Medions voordoet en niet op de Dell.... Ik vrees dat het een Medion probleem is en Medion weigert elke medewerking of ondersteuning als je iets anders dan MS Windows gebruikt, waarvan acte en dus nooit een Medion aanschaffen als je prettig wilt werken met het onvolprezen Linux MInt of Ubuntu....
Gebruikersavatar
DeBaas
Senior
Senior
Berichten: 215
Lid geworden op: Di 21 Sep 2010, 23:00
Locatie: Den Haag

Re: Shift toetsen

Berichtdoor DeBaas » Zo 02 Dec 2018, 17:22

Met lsusb of lspci zou je toch achter de gegevens van het touchpad moeten kunnen komen.......
JanKol
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 90
Lid geworden op: Do 24 Aug 2017, 23:04

Re: Shift toetsen

Berichtdoor JanKol » Ma 17 Dec 2018, 15:47

De problemen blijken te zijn veroorzaakt door defect rakende toetsenborden... Met een extern toetsenbord (Logitech K400R, toetsenbord/touchpad combinatie) werkt de zaak naar behoren. Inmiddels een nieuw toetsenbord gekocht, dat één dezer dagen bezorgd zal worden.

Wel even een vaag n.a.v. de reactie van DeBaas: Ik ben op Linuxgebied nog niet erg ervaren en zou graag weten wat ik met Isusb of Ispci kan doen? Als ik dit in een terminalvenster ingeef krijg ik een brei aan gegevens, maar zou niet weten welk gegeven in er uit moet filteren; wellicht kan iemand mij verder helpen? Als extra's heb ik een Logitech muis (M185) en een Logitech toetsenbord (K400R) aangesloten. Dit komt er te voorschijn:

jan@Medion ~ $ lsusb
Bus 002 Device 002: ID 8087:8000 Intel Corp.
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 8087:8008 Intel Corp.
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 003 Device 006: ID 8087:07dc Intel Corp.
Bus 003 Device 004: ID 046d:c534 Logitech, Inc. Unifying Receiver
Bus 003 Device 003: ID 046d:c52b Logitech, Inc. Unifying Receiver
Bus 003 Device 007: ID 04f2:b3a3 Chicony Electronics Co., Ltd
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
jan@Medion ~ $ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor DRAM Controller (rev 06)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 06)
00:03.0 Audio device: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio Controller (rev 06)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB xHCI (rev 05)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #2 (rev 05)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset High Definition Audio Controller (rev 05)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #1 (rev d5)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #3 (rev d5)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family PCI Express Root Port #4 (rev d5)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #1 (rev 05)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM86 Express LPC Controller (rev 05)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family 6-port SATA Controller 1 [AHCI mode] (rev 05)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 05)
02:00.0 Network controller: Intel Corporation Wireless 7260 (rev 73)
03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 0c)
jan@Medion ~ $
Gebruikersavatar
DeBaas
Senior
Senior
Berichten: 215
Lid geworden op: Di 21 Sep 2010, 23:00
Locatie: Den Haag

Re: Shift toetsen

Berichtdoor DeBaas » Di 18 Dec 2018, 13:01

Bus 003 Device 004: ID 046d:c534 Logitech, Inc. Unifying Receiver == mouse/keyboard
Bus 003 Device 003: ID 046d:c52b Logitech, Inc. Unifying Receiver == mouse/keyboard
Bus 003 Device 007: ID 04f2:b3a3 Chicony Electronics Co., Ltd == touchpad

2x Logitech reciever? Als beiden tegelijk toets en muis willen bedienen kan daar het "verdwijnen" wel eens vandaan komen.
JanKol
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 90
Lid geworden op: Do 24 Aug 2017, 23:04

Re: Shift toetsen

Berichtdoor JanKol » Wo 19 Dec 2018, 22:07

Klopt, ik heb een Logitech M185 draadloze USB-muis op de laptop aangesloten en op een andere USB-poort een Logitech K400R USB-toetsenbord/touchpad. Dat laatste om te kunnen typen omdat het laptop-eigen toetsenbord echt kapot is; dat werkt overigens prima. Ik heb inmiddels een nieuw toetsenbord kunnen kopen maar moet dat nog monteren.

Ik veronderstel nu maar dat er een Chicony touchpad in de laptop is gemonteerd. Alleen een Linux-driver voor dit, verder niet gespecificeerde, touhpad valt bepaald nog niet mee....
JanKol
Volwaardig lid
Volwaardig lid
Berichten: 90
Lid geworden op: Do 24 Aug 2017, 23:04

Re: Shift toetsen

Berichtdoor JanKol » Ma 31 Dec 2018, 18:54

Het toetsenprobleem is opgelost. Het bleek dat de toetsenborden op beide Medions aan het einde van hun levensduur waren. Na vervanging (à ca. € 35,00 per toetsenbord incl. verzendkosten) werken beide laptops weer prima. Toevallig hè, beide toetsenborden min of meer tegelijk defect, riekt naar geplande veroudering.

Terug naar “Software en applicaties”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast