Voor het eerst een NAS maar LM vind het niet in het netwerk

Hoe zet je een netwerk op? Hoe deel je bestanden?
stegiman
Senior
Senior
Berichten: 174
Lid geworden op: Zo 17 Nov 2019, 15:12

Re: Voor het eerst een NAS maar LM vind het niet in het netwerk

Berichtdoor stegiman » Vr 17 Jan 2020, 11:31

Ik bedoeld:
Ga naar uw nas en bij Netwerk / netwerkinterface
En daar op klikken op uw netwerk lan en screen van maken.

Nota: NFS staat bij mij niet ingesteld en dus niet nodig voor Linux
AFP wel
kneops
Junior
Junior
Berichten: 38
Lid geworden op: Ma 09 Jul 2012, 21:41

Re: Voor het eerst een NAS maar LM vind het niet in het netwerk

Berichtdoor kneops » Vr 17 Jan 2020, 11:40

Dit staat er onder LAN

https://i.imgur.com/oyn1jwe.jpg
kneops
Junior
Junior
Berichten: 38
Lid geworden op: Ma 09 Jul 2012, 21:41

Re: Voor het eerst een NAS maar LM vind het niet in het netwerk

Berichtdoor kneops » Vr 17 Jan 2020, 11:50

Weer ietsje verder.
Als ik dit gebruik kan ik de nas map photo mounten, maar ik kan er nog geen gebruikt van maken omdat ik niet de juiste rechten heb.

sudo mount -t nfs 192.168.178.24:/volume1/photo /media/NASphoto

Is smb beter of makkelijker? Ik moet straks nog hetzelfde voor elkaar krijgen maar dan op de Windows pc.
stegiman
Senior
Senior
Berichten: 174
Lid geworden op: Zo 17 Nov 2019, 15:12

Re: Voor het eerst een NAS maar LM vind het niet in het netwerk

Berichtdoor stegiman » Vr 17 Jan 2020, 12:04

Klik rechts onderaan netwerk icoontje en dan netwerkinstellingen. Kijk daar naar IPv4 ip adres en dat kan 192.168.178.XXX zijn

Je hebt automatische DCHP ingesteld.
Het is beter om Handmatig Configuratie gebruiken.
Als uw hoofdrouter IP adres 192.168.178.1 dan zo invullen
IP adres = 192.168.178.100 --> dat is het adres dat je moet ingeven in adres van uw browser.
Subnet masker = 255.255.255.0 --> hiermee worden uw mappen zichtbaar in uw netwerk. (tenminste als uw subnet 255.255.255.0 = standaard is)
Gateaway = 192.168.178.1 --> dat is de IP adres van uw hoofdrouter
DNS mag je ook 192.168.178.1 ingeven.
Verder daar niks invullen en op OK klikken.
Sluit uw browser.

Herstart uw hoofdrouter.

Op die manier heeft uw NAS een vaste IP adres en dat is 192.168.178.100
Nu moet je uw router niet meer zoeken.

Sommige NAS hebben 4 of meer netwerkpoorten.
In dat geval geeft je dan IP 192.168.178.100 + 192.168.178.101 + 192.168.178.102 enz.

Vaste IP adres moet je dat doen op alle toestelllen zoals netwerkprinters.
Alleen laptop, pc en dergelijke hoeven geen vaste IP hebben tenzij echt nodig is.
kneops
Junior
Junior
Berichten: 38
Lid geworden op: Ma 09 Jul 2012, 21:41

Re: Voor het eerst een NAS maar LM vind het niet in het netwerk

Berichtdoor kneops » Vr 17 Jan 2020, 12:27

Dit werkt op zich wel, maar uiteindelijk kom ik nog op het zelfde punt uit, namelijk dat ik na mounten geen toegang heb tot de mappen. Ook heb ik nu opeens 2 SynologyNAS (file sharing) mappen (?): https://i.imgur.com/dnibtcN.jpg
kneops
Junior
Junior
Berichten: 38
Lid geworden op: Ma 09 Jul 2012, 21:41

Re: Voor het eerst een NAS maar LM vind het niet in het netwerk

Berichtdoor kneops » Vr 17 Jan 2020, 13:27

Weer vanalles geprobeerd maar nog geen toegang tot die mappen.
Nu dacht ik dat ik de aangemaakte map /media/NASphoto ook moest delen, maar dan moet ik eerst sambashare installeren. Is dat nodig? Ik lees daar niks over op andere sites.
stegiman
Senior
Senior
Berichten: 174
Lid geworden op: Zo 17 Nov 2019, 15:12

Re: Voor het eerst een NAS maar LM vind het niet in het netwerk

Berichtdoor stegiman » Vr 17 Jan 2020, 14:47

Ga in de nas naar configuratiescherm / netwerk
Wat staat bij algemeen als servernaam
Daar kan je naam geven aan uw NAS zoals mijNas of zo

Als het klaar is dan in nemo / netwerk / mijNas klikken en dan met de rechtermuisknop op koppelen klikken.
Lukt dat?
kneops
Junior
Junior
Berichten: 38
Lid geworden op: Ma 09 Jul 2012, 21:41

Re: Voor het eerst een NAS maar LM vind het niet in het netwerk

Berichtdoor kneops » Za 18 Jan 2020, 20:35

Dat heb ik niet meer geprobeerd. Ik probeerde eerst op een paar andere manieren te mounten en dat lukte niet, maar toen ik onderstaande regel toevoegde aan fstab en herstartte lukte het vreemd genoeg wel:

Code: Selecteer alles

192.168.178.100:/volume1/photo /media/NASphoto nfs nouser,rsize=8192,wsize=8192,atime,auto,rw,dev,exec,suid 0 0
Dus wel met een vast adres. Bedankt voor je hulp!
kneops
Junior
Junior
Berichten: 38
Lid geworden op: Ma 09 Jul 2012, 21:41

Re: Voor het eerst een NAS maar LM vind het niet in het netwerk

Berichtdoor kneops » Za 18 Jan 2020, 21:20

Hmmm toch nog niet helemaal oké merk ik.

Ik had de pc aangezet en pas daarna de NAS. Dan wordt de NAS niet automatisch gevonden en moet ik hem met sudo mount -a alsnog mounten. Maar als ik dan een bestand dat ik daarvoor in die map had geplaatst wil verwijderen werkt dat niet, ook niet als ik van die gemounte map een gedeelde map maak en ik heb gecheckt of de map lees/schrijf rechten heeft voor mij als gebruiker van die map.

ps. toegang krijgen tot de NAS via de browser http://192.168.178.100:5000/ duurde een eeuwigheid, dat lijkt me ook niet goed.

En ik zie nu ook dat de rechten voor die map 'niet opgepakt' worden terwijl ze wel aangevinkt staan: http://pix.toile-libre.org/upload/origi ... 382103.jpg
stegiman
Senior
Senior
Berichten: 174
Lid geworden op: Zo 17 Nov 2019, 15:12

Re: Voor het eerst een NAS maar LM vind het niet in het netwerk

Berichtdoor stegiman » Za 18 Jan 2020, 23:24

192.168.178.100 ingeven. Werkt wel beter met Firefox dan met Chrome

Wat jij doet moet je uw NAS altijd aanstaan.
Je kan wel uw NAS op bepaalde tijd automatisch aanzetten en ook uitzetten. ( Bij hardware en stroom)

Misschien had je bij met geavanceerde machtigingen iets aangepast (standaard is dat leeg)
kneops
Junior
Junior
Berichten: 38
Lid geworden op: Ma 09 Jul 2012, 21:41

Re: Voor het eerst een NAS maar LM vind het niet in het netwerk

Berichtdoor kneops » Ma 20 Jan 2020, 11:24

Mijn NAS staat inderdaad niet altijd aan, hooguit een paar uur per dag en maar een paar dagen in de week. En ik las toevallig ergens dat je dan beter geen NFS kunt gebruiken maar SMB? :( Maar hoe stel ik dat dan in...

Terug naar “Netwerken”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast