Netwerkkaarten

Hoe zet je een netwerk op? Hoe deel je bestanden?
KeesS
Senior
Senior
Berichten: 197
Lid geworden op: Vr 19 Nov 2010, 22:28
Locatie: Heemskerk Noordholland

Re: Netwerkkaarten

Berichtdoor KeesS » Di 15 Sep 2020, 00:48

Nu zie ik pas dat je niet zomaar op min kan klikken.

Doe het zo dan:
Klik op Netwerkkaart dat weg moet.
Zet het dan rechts vak groen schuifbalkje naar grijs.
Klik dan onderaan op tandwieltje en klik dan op reset en dan op vergeten klikken.
Afbeelding
Ik vermoed dat U een andere versie van LinuxMint gebruikt dan ik. (LinuxMint 18.1 cinnamon 64 bits)
De kaart die weg moet, staat op het plaatje onderaan met daarachter: "kabel niet aangesloten"
Er is bij die kaart geen schuifbalkje en ook geen tandwieltje om op te klikken.
alle hulp is welkom, maar graag Nederlands; ik ken geen Engels
ben 86 jaar, te oud om dat nog te leren; Linux is al moeilijk genoeg
Gebruikersavatar
dirkjanl
Held
Held
Berichten: 709
Lid geworden op: Do 21 Mar 2013, 13:40
Locatie: Borger
Contact:

Re: Netwerkkaarten

Berichtdoor dirkjanl » Di 15 Sep 2020, 15:47

Wat ik zou doen in dit geval:
Klik op "netwerkverbindingen" en klik dan op op de kaart die het wel doet.

Afbeelding

Klik op tandwieltje en vink Standaard aan.

Afbeelding

Je kan dan de andere niet werkende kaart op Negeren zetten.

Mensen met meer kennis dan ik, is dit een mogelijk werkende optie?
Linux Mint 20 Cinnamon op productiePC. Op testbakken LM 19.3 en LM 20 Cin & LMDE4. APLinux op MuziekPC Gouden tips: viewtopic.php?f=1&t=3264
KeesS
Senior
Senior
Berichten: 197
Lid geworden op: Vr 19 Nov 2010, 22:28
Locatie: Heemskerk Noordholland

Re: Netwerkkaarten

Berichtdoor KeesS » Di 15 Sep 2020, 16:05

Wat ik zou doen in dit geval:
Klik op "netwerkverbindingen" en klik dan op op de kaart die het wel doet.

Afbeelding

Klik op tandwieltje en vink Standaard aan.
Afbeeldingpicture upload
dit zijn onze kaarten naast elkaar. U ziet bij mij géén tandwieltje om aan te klikken.

Wat doe ik verkeerd ??

VrGr, KeesS
alle hulp is welkom, maar graag Nederlands; ik ken geen Engels
ben 86 jaar, te oud om dat nog te leren; Linux is al moeilijk genoeg
Gebruikersavatar
dirkjanl
Held
Held
Berichten: 709
Lid geworden op: Do 21 Mar 2013, 13:40
Locatie: Borger
Contact:

Re: Netwerkkaarten

Berichtdoor dirkjanl » Di 15 Sep 2020, 16:53

Ik zie dat er geen tandwieltje is, maar u kunt wel op Bewerken klikken als je de juiste kaart hebt geselecteerd. Doe dat eens?
Linux Mint 20 Cinnamon op productiePC. Op testbakken LM 19.3 en LM 20 Cin & LMDE4. APLinux op MuziekPC Gouden tips: viewtopic.php?f=1&t=3264
KeesS
Senior
Senior
Berichten: 197
Lid geworden op: Vr 19 Nov 2010, 22:28
Locatie: Heemskerk Noordholland

Re: Netwerkkaarten

Berichtdoor KeesS » Di 15 Sep 2020, 17:25

Ik heb 2 netwerkkaarten. 1 is defect en niet in gebruik; die wil ik verwijderen.

De andere, de goede dus, ga ik niet aan knoeien, als ik een fout maak heb ik straks niets meer.
Het heeft me moeite genoeg gekost om mijn internet-verbinding te herstellen.

VrGr, KeesS
alle hulp is welkom, maar graag Nederlands; ik ken geen Engels
ben 86 jaar, te oud om dat nog te leren; Linux is al moeilijk genoeg
stegiman
Held
Held
Berichten: 579
Lid geworden op: Zo 17 Nov 2019, 15:12

Re: Netwerkkaarten

Berichtdoor stegiman » Wo 16 Sep 2020, 23:17

Je had een rommelboeltje van gemaakt.
Nu heb je 4 netwerkverbinding ingesteld voor één netwerkkaart.

Klik op Profiel en klik op bewerken en dan IPV4 en maak een afbeelding van.
KeesS
Senior
Senior
Berichten: 197
Lid geworden op: Vr 19 Nov 2010, 22:28
Locatie: Heemskerk Noordholland

Re: Netwerkkaarten

Berichtdoor KeesS » Do 17 Sep 2020, 00:14

Je had een rommelboeltje van gemaakt.
Daar ben ik me terdege van bewust, maar met het stijgen der jaren gaat het geheugen achteruit.
Dan weet ik niet meer zo goed als voorheen hoe in bepaalde dingen moet doen en gaat het soms mis.
Klik op Profiel en klik op bewerken en dan IPV4 en maak een afbeelding van.
Afbeelding

VrGr, KeesS
alle hulp is welkom, maar graag Nederlands; ik ken geen Engels
ben 86 jaar, te oud om dat nog te leren; Linux is al moeilijk genoeg
stegiman
Held
Held
Berichten: 579
Lid geworden op: Zo 17 Nov 2019, 15:12

Re: Netwerkkaarten

Berichtdoor stegiman » Do 17 Sep 2020, 00:40

Hier is niet correct:
Bij DNS vult je ziggo router IP adres.
Bij adressen geeft je totaal andere IP adres. Ik ben 100% zeker dat die van tweede router is.

En dat is het probleem en daarom kan je niet naar uw NAS
Ik ken uw tweede router en die is niet gemakkelijk in te stellen.
Je moet ervoor zorgen dat tweede router DHCP uit staat.

Weet je wat juist is in normale manier.
Method=automatich DHCP
Adressen = leeg tenzij je nuttig vind om een vaste IP adres te geven voor uw pc om een poort door te sturen naar pc.
DNS = 84.116.46.20 = IP adres van ziggo router

Nota: bij kleine afbeelding zie je 4 netwerkverbindingen. Klik dan op uw andere netwerkverbinding en dan verwijderen klikken.
KeesS
Senior
Senior
Berichten: 197
Lid geworden op: Vr 19 Nov 2010, 22:28
Locatie: Heemskerk Noordholland

Re: Netwerkkaarten

Berichtdoor KeesS » Do 17 Sep 2020, 01:46

Hier is niet correct:
Bij DNS vult je ziggo router IP adres.
Bij adressen geeft je totaal andere IP adres. Ik ben 100% zeker dat die van tweede router is.

En dat is het probleem en daarom kan je niet naar uw NAS
Ik ken uw tweede router en die is niet gemakkelijk in te stellen.
Je moet ervoor zorgen dat tweede router DHCP uit staat.

Weet je wat juist is in normale manier.
Method=automatich DHCP
Adressen = leeg tenzij je nuttig vind om een vaste IP adres te geven voor uw pc om een poort door te sturen naar pc.
DNS = 84.116.46.20 = IP adres van ziggo router

Nota: bij kleine afbeelding zie je 4 netwerkverbindingen. Klik dan op uw andere netwerkverbinding en dan verwijderen klikken.
@stegiman,
met alle respect, ik begrijp niets van wat U hierboven schrijft.
Bij 'DNS-servers' staan de nummers die mijn provider Ziggo mij heeft opgegeven.
Bij 'Adressen' staat mij Ip-adres, Netmask zoals opgegeven door Ziggo en Gateway = het adres van mijn Sitecom-router.
Ik heb geen enkel probleem om bij mijn NAS te komen. Die is gewoon onderdeel van mijn thuisnetwerkje en vanaf alle computers te bereiken. Wordt dagelijks gebruikt voor Rsync-backup.
In mijn Sitecom-router staat DHCP op uit omdat ik 'handmatig' vaste Ip-adressen gebruik voor alle onderdelen in mijn thuisnetwerkje.

Op mijn kleine afbeelding staan de onderdelen van mijn huidige netwerkkaart (enp4s7).
Dit is de goede netwerkkaart die gebruikt wordt en behouden moet blijven.
De andere defecte kaart wordt in dat schermpje niet vermeld en kan ik daar en ook nergens anders verwijderen.
En dát, het verwijderen van die kaart (enp3s0), is het probleem waar ik een oplossing voor zoek.

VrGr, KeesS
alle hulp is welkom, maar graag Nederlands; ik ken geen Engels
ben 86 jaar, te oud om dat nog te leren; Linux is al moeilijk genoeg
stegiman
Held
Held
Berichten: 579
Lid geworden op: Zo 17 Nov 2019, 15:12

Re: Netwerkkaarten

Berichtdoor stegiman » Vr 18 Sep 2020, 23:42

Is uw Ziggo gateaway 192.168.1.1 ?
Ik denk van niet.

enp3s0 -> had je ergens dat netwerkkaart toegevoegd met terminal?
Bijvoorbeeld:

Code: Selecteer alles

Sudo nano /etc/NetworkManager/system-connections/Mijnnet.nmconnection
KeesS
Senior
Senior
Berichten: 197
Lid geworden op: Vr 19 Nov 2010, 22:28
Locatie: Heemskerk Noordholland

Re: Netwerkkaarten

Berichtdoor KeesS » Za 19 Sep 2020, 02:46

Is uw Ziggo gateaway 192.168.1.1 ?
Ik denk van niet.
Niet van Ziggo, maar de Sitecom-router
enp3s0 -> had je ergens dat netwerkkaart toegevoegd met terminal?
Bijvoorbeeld:

Code: Selecteer alles

Sudo nano /etc/NetworkManager/system-connections/Mijnnet.nmconnection
Ik heb geen netwerkkaart middels de terminal toegevoegd of ingevoerd.
(enp3s0) is de oorspronkelijke in het moederbord ingebouwde of opgenomen netwerkkaart.
Toen deze stuk was is hij door een nieuwe losse netwerkkaart vervangen.dat is (enp4s7)

Zoals ik aangaf is (enp3s0) een vast onderdeel en niet te verwijderen onderdeel van het moederbord. Het is dus hardware-matig niet te verwijderen, maar er is geen kabel meer op aangesloten. Die aansluiting wordt niet meer gebruikt.
Bij opstarten gaat de PC echter steeds eerst zoeken naar de oude netwerkkaart = (enp3s0)
die wordt dan niet gevonden...resultaat: er is dan geen internetverbinding.
Hierdoor moet ik bij opstarten telkens in Netwerkverbinding aangeven dat de PC verbinding moet maken via de nieuwe netwerkkaart (enp4s7) en dan kiezen voor "Profiel 1"

Mijn vraag is dus:
Kan de oude netwerkkaart op het moederbord softwarematig verwijderd worden of kan er softwarematig aangegeven worden dat bij opstarten van de PC altijd voor "Profiel 1" op de nieuwe netwerkkaart gekozen wordt? Dáár heb ik direct internetverbinding (1000 Mb/s)
alle hulp is welkom, maar graag Nederlands; ik ken geen Engels
ben 86 jaar, te oud om dat nog te leren; Linux is al moeilijk genoeg
stegiman
Held
Held
Berichten: 579
Lid geworden op: Zo 17 Nov 2019, 15:12

Re: Netwerkkaarten

Berichtdoor stegiman » Zo 20 Sep 2020, 22:50

Open terminal en geef onderstaande code en dan enter:

Code: Selecteer alles

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
Daarna eventueel dit:

Code: Selecteer alles

sudo apt autoremove
Dan onderstaande doen:

Code: Selecteer alles

ifconfig > ipadres.txt
Sluit terminal

Ga nu naar home/gebruikersnaam en daar vind je ipadres.txt en klik daarop en voegt de tekst bij uw volgende bericht
KeesS
Senior
Senior
Berichten: 197
Lid geworden op: Vr 19 Nov 2010, 22:28
Locatie: Heemskerk Noordholland

Re: Netwerkkaarten

Berichtdoor KeesS » Ma 21 Sep 2020, 01:54

@stegiman,
de opdrachten zorgvuldig uitgevoerd. Het zou prettig zijn als U een volgend keer verteld wat die opdrachten allemaal inhouden. Nu voer ik braaf de opdrachten uit, maar heb geen idee wat ik aan het doen ben.
Hieronder de uitslag: ipadres.txt.

enp3s0 Link encap:Ethernet HWaddr 6c:f0:49:75:24:6f
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B)

enp4s7 Link encap:Ethernet HWaddr 64:70:02:01:f4:c7
inet addr:192.168.1.11 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::9dd7:313f:cc:e1ce/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:503423 errors:0 dropped:1 overruns:0 frame:0
TX packets:209882 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:722043082 (722.0 MB) TX bytes:16684077 (16.6 MB)

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:65536 Metric:1
RX packets:1193 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:1193 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1
RX bytes:121375 (121.3 KB) TX bytes:121375 (121.3 KB)

Ik ben benieuwd wat U met deze gegevens kan doen

VrGr,
KeeS.
alle hulp is welkom, maar graag Nederlands; ik ken geen Engels
ben 86 jaar, te oud om dat nog te leren; Linux is al moeilijk genoeg
stegiman
Held
Held
Berichten: 579
Lid geworden op: Zo 17 Nov 2019, 15:12

Re: Netwerkkaarten

Berichtdoor stegiman » Di 22 Sep 2020, 08:46

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
Betekend dat men naar update kijkt en meteen ook upgraden doet indien nodig is.

sudo apt autoremove
Dat betekend dat alle onderdelen van Linux worden verwijderen dat niet meer nodig is.

ifconfig
Dat geeft alle netwerkverbinding aan van uw pc of laptop
Dat kan je vergelijken met ipconfig bij Windows

ifconfig > ipadres.txt
Is het zelfde maar zet alle netwerkverbindingen in tekstbestand: in dit geval ipadres.txt maar dat kan evengoed mijnip.txt zijn.

enp3s0 is wel aanwezig maar niet ingeschakeld.
Als dat van moederbord is dan kan je in de bios verwijderen bij onboard devices maar dat is niet nodig want het werkt volgens mij goed.

Probleem is dat je verschillende verbindingen die je zelf had gemaakt niet kan verwijderen terwijl dat wel kan volgens uw afbeelding.
KeesS
Senior
Senior
Berichten: 197
Lid geworden op: Vr 19 Nov 2010, 22:28
Locatie: Heemskerk Noordholland

Re: Netwerkkaarten

Berichtdoor KeesS » Di 22 Sep 2020, 21:39


Probleem is dat je verschillende verbindingen die je zelf had gemaakt niet kan verwijderen terwijl dat wel kan volgens uw afbeelding.
Afbeelding

Bedoelt U dat ik in dit schermpje de 3 verbindingen 'enp4s7' die staan onder "Profiel 1" moet aanklikken en verwijderen ?

Ben ik daarmee dan ook de verbinding (enp4s7) waarvan 'Profiel 1' onderdeel is niet kwijt ?

En.......zou daarmee ook de, in dit schermpje onzichtbare enp3s0, verwijderd zijn ?

VrGr,
KeesS
alle hulp is welkom, maar graag Nederlands; ik ken geen Engels
ben 86 jaar, te oud om dat nog te leren; Linux is al moeilijk genoeg

Terug naar “Netwerken”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten