Even voorstellen en twee vragen

Nieuw op dit forum? Stel je even voor...
Peterandus
Nieuweling
Nieuweling
Berichten: 1
Lid geworden op: Zo 13 Nov 2016, 16:26

Even voorstellen en twee vragen

Berichtdoor Peterandus » Ma 14 Nov 2016, 11:12

Hallo Linux gebruikers.
Ik wil mij even voorstellen als Peter Dingenouts. Ik ben een senior van 73 jaren die al een tijd met volle tevredenheid werkt met Linux Mint op een laptop die ik voornamelijk gebruik als muziekbox. Op mijn desktop computer werk ik er (nog) niet mee omdat ik hem niet goed geïnstalleerd krijg. Ik wil Windows 10 er niet afhalen omdat er altijd wel situaties zijn dat je Windows nodig hebt. Een aantal jaren geleden had ik ooit een oudere versie van Ubuntu geinstalleerd staan op mijn computer naast Windows Vista. Deze was met de Wubi methode geinstalleerd werkte perfect en bij het opstarten kwam er een mooi opstartscherm waar ik kon kiezen met welk besturingsysteem ik wilde gaan werken. Dat werkte prima. Maar op de een of andere duistere manier was dat ineens verdwenen. Ik heb daarna meerdere malen opnieuw een Linuxsysteem willen installeren maar heb nooit meer een mooi opstart scherm gekregen. Ik kon wel kiezen tussen Windows of Linux tussen een paar regels aan de bovenkant van mijn monitor, maar dat kiesscherm vond ik niet plezierig. Ik heb daarom om die redenen Mint weer gedeinstalleerd. Nu heb ik een gloednieuwe computer met Windows 10 en wil daar de nieuwste uitgave van Linux Mint installeren naast Windows 10. Maar ik wil er wel zeker van zijn dat ik een opstartscherm krijgt met een keuzemenu van 2 blokken boven elkaar waar ik Windows 10 of Linux Mint kan aanklikken. Het liefst zou ik Linux Mint op een aparte partitie willen installeren. Kan iemand mij raadgeven, dan zal ik hem zeer dankbaar zijn. Ik weet dat Linux gebruikers niets van vergoedingen willen weten, maar ik weet uit ervaring dat je een besturingssysteem installeren niet zomaar even doet. Dus ik ben best bereid om er een redelijke vergoeding tegenover te stellen.

Mijn 2e vraag is hoe krijg ik het muziekprogramma Spotify onder Linux Mint draaiende op mijn 64 bits laptop? Ik heb een alles in een abonnement bij KPN en heb daar Spotify gratis bijgekregen. Dat is hartstikke leuk, maar ik krijg hem (nog) niet aan de muziek op mijn laptop onder MInt. Dat was niet echt nodig want ik luister naar muziek via Spotify via mijn Windows 10 op mijn desktop. Maar nu ik volledig naar Linux Mint wil overstappen zowel op mijn Laptop als op mijn desktop computer zou ik graag willen weten hoe je hem goed geinstalleerd krijgt onder Mint.

Alvast hartelijk bedankt.
Peter Dingenouts
Gebruikersavatar
Pjotr
Held
Held
Berichten: 711
Lid geworden op: Zo 03 Jan 2016, 15:44

Re: Even voorstellen en twee vragen

Berichtdoor Pjotr » Ma 14 Nov 2016, 12:49

Over het opstartmenu van Grub: dat kun je niet aanklikbaar maken, want daar is het te "basaal" voor. Alleen toetsenbordbediening dus.

Je kunt het wel mooier maken en ook het lettertype vergroten (door de schermresolutie van het menu te veranderen, met 800x600 heb je bijvoorbeeld koeienletters): https://sites.google.com/site/computertip/grubmooimaken
Tip: doe deze 10 dingen direct na installatie van Linux Mint 19.3 Tricia
Houd je Linux Mint gezond: vermijd deze 10 fatale vergissingen
Twitter: Linuxtip
Alles is te kraken en niets is geheel veilig. Zorg dus voor zoveel mogelijk niets.
Gebruikersavatar
Joan
LMNLVip
LMNLVip
Berichten: 2771
Lid geworden op: Do 16 Feb 2012, 00:49
Contact:

Re: Even voorstellen en twee vragen

Berichtdoor Joan » Ma 14 Nov 2016, 13:27

Welkom op het forum Peter.

Wat het keuze venster (grub menu) van Linux Mint betreft het volgende. Het is een tekst venster dat verschijnt als je Linux op een pc installeert en alleen als er meerdere systemen op de pc staan. Het zijn enkel tekst regels, maar kun je het met een programmaatje wel opleuken met een plaatje, kleurtjes en andere karakters.

Ik weet niet welke versie van Linux Mint je op de laptop gebruikt, maar in de nieuwste Mint versie (Sara 18) zit Spotify in Softwarebeheer. Het is dan aanklikken en het installeert vanzelf met alles wat er bij hoort.

Nog even een huishoudelijke mededeling.
Het welkoms forum is niet om vragen te stellen en verschillende vragen kun je het beste in een apart onderdeel voorleggen. Dat houdt het forum overzichtelijk en de onderwerpen beter te vinden. Er zijn namelijk lezers die enkel in een forum onderdeel zoeken waarin ze geïnteresseerd zijn en kijken niet naar de andere forumonderwerpen.
Reageer dus niet hier op mijn antwoord maar start even een niet onderwerp in het bijbehorend forumonderdeel. Ik adviseer dan grub in Installatie & Boot en Spotify in Audio. Dan heb je de grootste kans op een snel antwoord van specialisten.
Wil je een duidelijk antwoord? Stel dan een duidelijke vraag. , Kijk hoe dat moet bij Tips voor forumberichten.
Wil je een afbeelding plaatsen?. Kijk hoe dat kan bij Tip voor het plaatsen van afbeeldingen.

Terug naar “Stel je even voor”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten